Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezident odobril kontrolnú právomoc ministra spravodlivosti voči ZVJS

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zmení sa aj v súčasnosti formalistický prístup v oblasti podávania sťažností odsúdených a obvinených.

Bratislava 21. februára (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa od 15. marca dostane pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postará sa o to novela zákona o ZVJS, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma sa zaoberá aj sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

V súčasnosti minister spravodlivosti síce riadi ZVJS, zákon mu však nepriznáva kontrolnú kompetenciu, a to napriek jeho zákonnej možnosti vymenúvať a odvolávať generálneho riaditeľa, námestníkov a ostatných príslušníkov zboru v jeho priamej riadiacej pôsobnosti, uviedol dôvod zmeny hovorca rezortu Peter Bubla. Minister, respektíve ním poverené osoby, majú vykonávať kontrolu v ZVJS na základe podnetov. Tie podľa Bublu dostáva rezort už dnes.

Zmení sa aj v súčasnosti formalistický prístup v oblasti podávania sťažností odsúdených a obvinených. Po novom dostanú sťažovatelia možnosť odstrániť formálne nedostatky svojich sťažností, prípadne im bude umožnené, aby ju vyhotovili v listinnej podobe, ak ju podali osobne.

Novela ďalej spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených v objektoch chránených ZVJS. Pri dôkladnej osobnej prehliadke sa napríklad majú vyzliecť do spodnej bielizne a príslušník zboru prehliadne ich telo, vrátane ústnej dutiny, podpazušia, dlaní a chodidiel. Budú povinní vyzliecť sa aj donaha na nevyhnutne potrebný čas. Príslušník zboru vtedy vykoná vizuálnu prehliadku ich tela.

Právna norma zároveň zakazuje prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov ponad objekty chránené ZVJS bez predchádzajúceho písomného súhlasu generálneho riaditeľa zboru. Príslušníci zboru budú oprávnení v týchto prípadoch použiť rušičku alebo dokonca aj strelnú zbraň.