Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: Vyšetrovanie OLAF-u ma nevyrušuje

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas rokovania 100. schôdze vlády Slovenskej republiky v piatok 20. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Tvrdí totiž, že úrad takto koná vo všetkých členských krajinách, ak dostane podnet.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) nevyrušuje, že Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) so sídlom v Bruseli začal vyšetrovanie údajného zneužívania fondov EÚ na Slovensku, ktoré odhalil slovenský novinár Ján Kuciak. Tvrdí totiž, že úrad takto koná vo všetkých členských krajinách, ak dostane podnet.

"OLAF je organizácia, ktorá veľmi rýchlo a jasne reaguje na podnety. Ide o preverenie, ako sa tieto peniaze u nás kontrolujú a prerozdeľujú. Nevyrušuje ma to, OLAF takto koná vo všetkých členských krajinách. Ak príde podnet, vždy konať začne. Mnohé kontroly pritom končia tým, že sa nezistí pochybenie," povedal premiér.

Na druhej strane ak u nás OLAF chybu nájde, Slovensko sa s tým bude musieť zaoberať a podľa toho sa aj rozhodne o prípadnej personálnej zodpovednosti. Štát totiž musí dať podľa Pellegriniho najavo, že ak úradník neposkytuje občanovi služby adekvátne a kvalitne, nemôže pre neho pracovať.

Kuciak v posledných článkoch, zverejnených posmrtne, písal o údajných prepojeniach medzi talianskou mafiou, slovenskými politikmi a podvodmi súvisiacimi s čerpaním poľnohospodárskych dotácií EÚ na Slovensku. "Môžeme potvrdiť, že po predbežnom skúmaní dostupných informácií začal teraz OLAF administratívne vyšetrovanie možného zneužívania fondov EÚ v poľnohospodárstve na Slovensku," uviedol vo vyhlásení hovorca úradu. OLAF sa rozhodol začať vyšetrovanie po tom, ako pri predbežnom skúmaní dospel k postačujúcemu podozreniu z porušovania zákonov.