Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér zvolal na pondelok stretnutie, dôvodom je situácia v justícii

Na archívnej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavol Zachar

Uplynulý týždeň Pellegrini uviedol, že súhlasí s potrebou očistenia justície, o ktorej hovorila po menovaní nových ústavných sudcov prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolal na pondelok 21. októbra pracovné stretnutie, ktorého cieľom je navrhnúť možné legislatívne zmeny zamerané na reformu súdov a prokuratúry. Na stretnutí sa zúčastnia ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd), prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský a zástupcovia Súdnej rady SR a Generálnej prokuratúry SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Premiér vyhlásil, že pozval aj zástupcov Ústavného súdu SR. "Ak budeme diskutovať o nejakých legislatívnych zmenách, ktoré majú zasiahnuť do súdnictva alebo prokuratúry, bolo by fajn mať z prvej ruky názor aj Ústavného súdu, aby to bolo všetko kóšer," povedal Pellegrini. Od pondelkového stretnutia očakáva, že tam budú padať odborné návrhy, ako by bolo možné zlepšiť slovenskú legislatívu v tomto smere. "Stretnutie má slúžiť na to, aby sme vyladili legislatívu tak, aby ak niekomu dnes bráni vyvodzovať zodpovednosť voči jednotlivým sudcom alebo prokurátorom, aby sme im to umožnili, avšak veľmi citlivo," podotkol predseda vlády. Využitá by podľa neho mohla byť aj parlamentná schôdza, na ktorej by sa mohli "veľmi rýchlo" novelizácie či nové návrhy aj hneď implementovať.

Pellegrini tvrdí, že súdny systém na Slovensku je vyladený vcelku dobre, potrebuje však len doladiť nuansy ako reagovať na zlyhania jednotlivcov. "Ak si chcú slovenské súdy prinavrátiť naspäť dôveryhodnosť, ktorú strácajú či majú veľmi nízku, tak musia vedieť zo svojich radov vyčleniť tie čierne ovce, ktoré im tam naďalej v talároch pobehujú a naďalej súdia," vyhlásil premiér. Poznamenal, že morálna zodpovednosť nemôže poznať premlčacie lehoty. "V pondelok budeme hľadať možnosti, ako im zákonne rozviazať ruky tak, aby takýchto nechcených, nezodpovedných sudcov, ktorí porušujú zákony alebo sa nesprávajú tak, ako sa majú, vedeli zo svojich radov vytlačiť preč," povedal Pellegrini.

Uplynulý týždeň Pellegrini uviedol, že súhlasí s potrebou očistenia justície, o ktorej hovorila po menovaní nových ústavných sudcov prezidentka Zuzana Čaputová. Ako poznamenal, je na sudcovskom stave, aby našiel silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo. "Sudcovský stav musí nájsť v sebe mechanizmy, aby sa dokázal samoočisťovať, keďže je nezávislý a oddelený od moci výkonnej a parlamentnej. A je na nich, aby našli v sebe silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí poškodzujú dobré meno justície, a ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo," vyhlásil Pellegrini.

Myslí si, že pokiaľ sudcovia, ktorí krivia systém, ostanú v talároch, situácia sa nezmení. Súdna rada by podľa jeho slov mala konať razantnejšie. Ak nemá na to mechanizmy a požiada o ne, dostane ich. "Ak nás o to požiada, my jej takéto mechanizmy v legislatíve veľmi radi dodáme," povedal premiér.

Na stretnutie vyzvali premiéra aj opoziční lídri z OĽaNO, SaS a Sme rodina. Chcú, aby zvolal okrúhly stôl a spolu s nimi hľadal spôsob, ako riešiť skorumpovaných sudcov, prokurátorov či policajtov. Ak Pellegrini na výzvu nebude reagovať tento či budúci týždeň, opozícia chce začať zbierať podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, kde sa ho pokúsi odvolať. Igor Matovič (OĽaNO) uviedol, že informácie z posledných dní sú natoľko vážne, že si musia za jednej stôl sadnúť politici naprieč politickým spektrom.