Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Začína sa debata o procedúre premiestnenia agentúr z Londýna

Londýn. Foto: TASR

Na území SR nie je žiadna agentúra EÚ v porovnaní s Českom, Maďarskom a Poľskom, povedal premiér R. Fico.

Bratislava 21. júna (TASR) - Lídri krajín EÚ otvoria na dvojdňovom (22. a 23.6.) summite Európskej rady v Bruseli debatu o procedúre, ktorá bude viesť k premiestneniu Európskej liekovej agentúry (EMA) a Európskej bankovej agentúry (EBA) z Londýna do krajín EÚ. Na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti to dnes avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD) a pripomenul, že Slovensko by chcelo získať na svoje územie práve liekovú agentúru.

"Je o to obrovský záujem, prakticky každá krajina EÚ podáva prihlášku a bude o to súboj. Ja nemám ani len predstavu, ako to dopadne," priznal Fico. Zároveň pripúšťa jednu komparatívnu výhodu pre Slovensko. "Na našom území nie je žiadna agentúra EÚ v porovnaní s Českom, Maďarskom a Poľskom," dodal premiér.


Slovensko ešte v apríli oficiálne oznámilo kandidatúru na získanie sídla EMA, tá sa totiž bude musieť presťahovať z Londýna v dôsledku brexitu. "Máme výhodnú geografickú polohu či spojenie s ďalšími európskymi metropolami, ponúkame atraktívne životné zázemie s dynamickým prostredím, mladou populáciou a silným inovatívnym potenciálom. Tiež sa môžeme pochváliť expertízou v biomedicíne a farmakológii, ako aj kvalifikovaným medicínskym a výskumným personálom," napísal v liste Fico.

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.