Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REAKCIE politikov na zadržanie podozrivých z vraždy J. Kuciaka

Na archívnej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR Milan Kapusta

Pellegriniho správa o zadržaní podozrivých teší, oceňuje profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Postup polície pri objasňovaní ohavného zločinu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dokazuje, že Slovensko nie je nefunkčná diera. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

"Verím, že sa polícii podarilo zadržať skutočných vykonávateľov popravy, a že rovnako vypátra aj objednávateľov vraždy,“ povedal na margo dnešného zadržania ôsmich podozrivých v Kolárove predseda parlamentu.

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno na juhu Slovenska osoby podozrivé v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa portálu tv.noviny.sk bol jedným zo zadržaných Tomáš z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Polícia bližšie informácie k razii zatiaľ neposkytuje, v súčasnosti sa venuje domovým prehliadkam a ďalším procesným úkonom.

Premiér: Verím, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov vraždy J. Kuciaka



Vyšetrenie a potrestanie vinníkov vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je jednou z priorít vlády. Uviedol to premiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.



Pellegriniho správa o zadržaní podozrivých teší, oceňuje profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. "Som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť," doplnil predseda vlády.

Poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) reagoval, že je zvedavý, kto túto ohavnú vraždu objednal a vykonal. "Vyšetrovatelia potrebovali čas a pokoj na prácu, a nie politizovanie na opozičných mítingoch," dodal.

Saková: V prípade vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej vypočula polícia približne 200 ľudí


Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V reakcii na zadržanie podozrivých to na sociálnej sieti uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

"Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade," dodala s tým, že ďakuje každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí.

Saková zdôraznila, že riadne vyšetrenie prípadu vraždy bolo a stále je jej najväčšou prioritou na poste ministerky vnútra. "Hoci z posunu vo vyšetrovaní mám nesmiernu radosť, k právoplatnému rozsudku vedie ešte dlhá cesta. Som naďalej pripravená vytvárať všetky podmienky pre vyšetrovací tím, aby si mohol tak ako doteraz riadne robiť svoju prácu," uvádza sa v reakcii Sakovej, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa mojich informácií v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí.

Galko: Dôležité je usvedčiť vykonávateľov a objednávateľov


Dôležité je usvedčiť vykonávateľov a objednávateľov. Konštatoval v súvislosti so zadržanými poslanec NR SR Ľubomír Galko(SaS).

"Ak sa dôkazmi či priznaniami zadržaných potvrdí, že sú skutočnými páchateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude to dobrá správa pre celé Slovensko. Zostáva teraz len veriť, že polícia nešla po falošnej stope, má dostatok dôkazov a vyšetrovateľské úkony sú vykonávané profesionálne," zhodnotil s tým, že rovnako je dnes otvorenou otázkou, či polícia zadržala podozrivých z vraždy i z objednávky na vraždu, lebo to nemusia byť totožné osoby. "Držím poctivým policajtom palce," uzavrel.


I. Matovič: Vrah vykonávateľ už putuje za mreže, treba odhaliť objednávateľa


Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže, ale omnoho dôležitejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa. V reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. Podstatné je podľa neho odhaliť toho, "kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu so snúbenicou treba navždy zavrieť ústa".

"Ak sa páchateľov podarí odsúdiť, treba sa poďakovať celému vyšetrovaciemu tímu, vidno, že tlak verejnosti na nezávislé a intenzívne vyšetrovanie mal veľký význam," uviedla poslankyňa NR SR Veronika Remišová. "Je dôležité, aby boli páchatelia spravodlivo potrestaní. Ešte dôležitejšie ale je, aby bol potrestaný aj objednávateľ," konštatovala.

Krajniak: V objasnení prípadu vraždy J. Kuciaka sa urobil prvý veľký krok



Policajti a prokurátori, ktorí robia na prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, nie sú ešte na konci, no urobili prvý veľký krok k objasneniu ohavného činu. V súvislosti so zásahom NAKA v Kolárove to uviedol podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Zároveň to dokumentuje podľa neho aj to, že ak majú ľudia, ktorí si chcú robiť svoju prácu rozviazané ruky, prídu aj výsledky. Podstatné preto v súčasnosti nie je podľa neho teoretizovať o zmene zákona o Policajnom zbore či o menovaní a odvolávaní policajného prezidenta. "Podstatné je dostať do funkcií charakterných ľudí, ktorí si chcú a vedia robiť svoju prácu. Tak, ako si ju robia policajti a prokurátori z tímu na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy," zdôraznil Krajniak.

„Dúfame, že zadržané osoby majú priamy súvis s brutálnou vraždou novinára a jeho priateľky a teda, že časom nezistíme, že došlo k omylu, " uviedol v stanovisku pre médiá predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Je podľa neho dôležité aj pre budúcnosť, aby polícia a prokuratúra mali rozviazané ruky. "Sme totiž presvedčení, že v ich radoch je množstvo kvalitných vyšetrovateľov a odborníkov. Zároveň sme presvedčení, že toto by malo byť prioritou aj budúcej vlády, ktorá na Slovensku vznikne," uzavrel Kollár.

Zatknutie podozrivých z vraždy J. Kuciaka je podľa R. Sulíka len začiatok



Zatknutie podozrivých z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka (SaS) len začiatok, uviedol to vo štvrtok počas tlačovej konferencie. Zároveň verí, že v radoch polície sa nájdu aj slušní ľudia, ktorým na vyšetrení tejto vraždy záleží.

"Slováci nemajú inú možnosť, ako veriť, že v závažnej veci si nikto nedovolí hrať politické hry. Trest si musí odpykať objednávateľ vraždy i ľudia s krvou na rukách bez ohľadu na názor vlády, ľudí médií či opozície," povedal Sulík.

"Ak sa ukáže, že polícia dosiahla progres, tak to nie je vďaka tejto vládnej garnitúre, ale napriek nej," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko. Podľa neho súčasná vládna koalícia nerobí nič pre odpolitizovanie polície a prokuratúry a súdov. "Vládny návrh voľby policajného prezidenta pokladáme za priehľadnú snahu koaličných strán udržať si kontrolu nad Policajným zborom aj potom, keď prídu o moc," povedal Galko. Tvrdí, že ak súčasná koalícia prijme takýto neprijateľný návrh zákona a strana SaS bude súčasťou novej vlády, "tak zrušenie týchto nedemokratických pravidiel bude prioritou novej vlády".

Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej sa koalícia bude vždy snažiť zabetónovať v dôležitých funkciách tzv. svojich ľudí. Uviedla, že ústavný súd a ústavných sudcov považuje SaS za kľúčovú inštitúciu demokratickej spoločnosti, pretože má chrániť základné práva a slobody občanov, má rozhodujúce slovo pri ústavných sporoch. Podľa jej slov kvalita práce ústavného súdu závisí od kvality ústavných sudcov. "Návrhy vládnej koalície na voľbu ústavných sudcov sú len zásterka, aby všetko zostalo po starom, lebo im súčasný mechanizmus voľby zabezpečí, že ústavný súd na dlhé obdobie totálne ovládnu nominanti súčasnej vládnej koalície," dodala Kiššová.

B. Bugár: Políciu a vyšetrovateľov treba nechať pracovať, politizácia nepomáha

Políciu a vyšetrovateľov treba nechať pracovať a nespochybňovať ich prácu. V reakcii na zadržanie podozrivých v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Je rád, že nastal posun. Strana to viac komentovať nemieni, vyšetrovaniu to totiž podľa nej nepomáha. "Politizácia je to, čo tento prípad nepotrebuje," zdôraznil Most-Híd.

Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

Polícia vo štvrtok ráno zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti, má to súvisieť s vraždou. Bližšie informácie nechce poskytovať, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. Ani generálna prokuratúra sa nechce bližšie vyjadrovať k procesným úkonom a žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní.

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Sudca bude mať od podania návrhu 72 hodín na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzy. O prípadnom väzobnom stíhaní by mal teda sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka 1. októbra. Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania.

Chronológia kauzy vraždy J. kuciaka a M. Kušnírovej



26. februára - Polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Išlo o novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Obaja podľahli strelným zraneniam. Ako oznámil policajný prezident Tibor Gašpar, čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22.2. do nedele 25.2., resp. neskôr sa považoval za čas vraždy už 21. február. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

9. marca - Traja najvyšší ústavní činitelia sa nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

- Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.

– V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.

12. marca - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) končí vo funkcii. Oznámil, že chce aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je pre Kaliňáka vec, s ktorou sa dá podľa jeho slov veľmi ťažko vyrovnať. Verí, že vraha a objednávateľa vraždy polícia nájde.

13. marca - V skorých ranných hodinách polícia zadržala v Michalovciach talianskeho podnikateľa Antonina V. Na túto osobu vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz. Antonina V. už pár dní po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho družky zadržali. Po jednom dni ho polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu.

14. marca - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie. Oznámili lídri vládnej koalície s tým, že Fico je pripravený podať demisiu už vo štvrtok (15.3.) a aj predstaviť svojho nástupcu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré absolvoval, však vyslovil tri podmienky: Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) avizovala, že v novej vláde nebude pokračovať.

15. marca - Sudca košického krajského súdu vo štvrtok rozhodol o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina V. do predbežnej väzby. Antonino V. je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

16. marca – V centre Bratislavy na Námestí SNP sa zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné parlamentné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

22. marca – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker, nominant Smeru-SD a dovtedajší minister zdravotníctva.

26. marca - Minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) potrebuje na rozhodnutie o odvolaní či ponechaní policajného prezidenta Tibora Gašpara vo funkcii dni až týždne. Povedal to novinárom po tom, ako absolvoval s Gašparom stretnutie.

5. apríla – Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko sa konalo v centre Košíc. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami.

16. apríla – Minister vnútra Tomáš Drucker oznámil rezignáciu po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara.

17. apríla – Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Vedením rezortu hlava štátu dočasne poverila predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD).

- Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii najneskôr k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra.

25. apríla – Zámer vytvoriť v obci Veľká Mača v okrese Galanta v dome zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej pamätné miesto - múzeum slobody slova v stredu jednomyseľne podporil poslanecký zbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom zasadnutí.

– Pri príležitosti 7. ročníka udeľovania ocenení v oblasti ľudských práv americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling udelil v stredu ocenenia trom Slovákom, ktorí minulý rok preukázali oddanosť v presadzovaní ľudských práv a transparentnosti v krajine. Investigatívny novinár Ján Kuciak získal Cenu za transparentnosť in memoriam. Budúcoročné ocenenie ponesie jeho meno - Cena za transparentnosť na pamiatku Jána Kuciaka.

26. apríla - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková. Do funkcie ju vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Sakovú navrhol za ministerku vládny Smer-SD, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí rezort vnútra.

5. mája – Ľudia, ktorí sa rozhodli prísť v sobotu na spomienkový Koncert pre Martinu a Jána do Gregoroviec v okrese Prešov, zaplnili tamojšie futbalové ihrisko. Hlavným posolstvom koncertu, ktorý pripravili v deň plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, bola spolupatričnosť s ich rodinami.

15. mája – Slovenská polícia zhabala mobilný telefón Kuciakovej blízkej spolupracovníčke Pavle Holcovej. Vrátila jej ho 5. júna.

17. mája - V Štiavniku, rodisku Jána Kuciaka, si miestni pripomenuli jeho nedožité 28. narodeniny.

21. mája - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trnave, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky.

29. mája – Viac ako tri mesiace od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa polícia v utorok vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája - Policajný zbor povedie Milan Lučanský. Dovtedajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vymenovala do funkcie policajného prezidenta ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ujal sa jej od 1. júna. Nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície 31. mája.

21. júna – K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prišlo veľmi veľa informácií, ktorými chceli oznamovatelia vniesť svetlo do vyšetrovania a získať tak odmenu milión eur. Vyhlásila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) s tým, že ani jedna informácia však nebola pravdivá a "skutočne išlo len o pokusy, aby bola odmena milión eur vyplatená".

11. júla - Vo Výbore Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sa uskutočnilo vypočutie vo veci vyšetrovania vrážd maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Predsedníčka Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG) v Európskom parlamente Sophie in ‘t Veldová naň prišla tlmočiť znepokojenie nad nedostatočným pokrokom vo vyšetrovaní.

31. júla - Policajný prezident Milan Lučanský sa stretol s tímom vyšetrovateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a plánuje ho posilniť. Povedal to novinárom po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

17. augusta - Bývalý šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer by mal od septembra pracovať na ministerstve vnútra. Informoval o tom portál aktuality.sk, ktorému to mal potvrdiť dôveryhodný zdroj. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol Krajmer kritizovaný za to, že sa objavil po na obhliadke miesta činu, hoci tam nemal čo robiť. O Krajmerovi v minulosti písal zavraždený novinár v súvislosti s tým, že jeho manželka Mária figurovala vo firme s podnikateľmi Zoroslavom Kollárom a Norbertom Bödörom.

17. septembra - Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zverejnil identikit muža, ktorý môže mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa jeho slov môže táto osoba "disponovať informáciami k samotnému skutku, prípadne k osobám, ktoré sa na spáchaní skutku mohli podieľať".

22. septembra - Na polícii vypovedal muž z Veľkej Mače, ktorý tvrdí, že pozná osobu z indentikitu zverejneného v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Informoval o tom na svojom webe denník Nový Čas s tým, že sa mu svedok ozval, má ísť o mužovho exkolegu.

24. septembra - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Neznámy muž z identikitu by mohol mať podľa prokurátora informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informácie potvrdil prezident Policajného zboru Milan Lučanský.