Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér R. Fico absolvoval chirurgický zákrok, je pri vedomí

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

K chirurgickému zákroku pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. riaditeľka nemocnice doplnila, že ide o štandardný postup.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 17. mája (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) absolvoval v piatok chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) a riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková.



"Bolo odstránené nekrotické tkanivo, ktoré zostalo po strelnej rane. Pacient je toho času pri vedomí, je stabilizovaný, ale je naďalej umiestnený na ARO. Jeho stav je naozaj vážny," priblížila riaditeľka nemocnice. K chirurgickému zákroku pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. Doplnila, že ide o štandardný postup.



"Prvé štyri dni po strelnom zranení sú najnáročnejšie. pravidelne sa robí nejaká kontrola," povedal Kaliňák s tým, že prvý zákrok urobili lekári dobre. Pri premiérovom zdravotnom stave vidí progres a hoci je stav vážny, pre ministra je nádejný.



Každé ráno sa podľa Lapuníkovej stretáva k Ficovmu zdravotnému stavu lekárske konzílium, ktoré rozhoduje o dennom postupe. "Pristupujeme k tomu štandardným spôsobom," podotkla. Ak lekárske konzílium na základe výsledkov predchádzajúceho dňa a zdravotného stavu na základe ranného hlásenia rozhodne, že treba urobiť kontrolné vyšetrenia, tak sa spraví, priblížila riaditeľka. O prípadnom prevoze premiéra z Banskej Bystrice do nemocnice v Bratislave taktiež podľa nej rozhodne lekárske konzílium.

Zároveň Kaliňák uviedol, že Slovensko dostalo ponuky na lekársku pomoc z viacerých štátov. Minister si ich váži. "Všetci vrátane predsedu vlády máme absolútnu dôveru v kapacity, ktorými disponuje Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Tím je vysoko odborný," skonštatoval.

Vicepremiér doplnil, že chod krajiny nie je nijakým spôsobom zmrazený a všetky procesy fungujú ďalej.