Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Fico vyzval prijímateľov finančnej pomoci nahlasovať korupciu

Predseda vlády Robert Fico Foto: TASR/Andrej Galica

Premiér označil konanie predsedu družstva, ktorý nahlásil polícii prípad žiadania úplatku zo strany zamestnanca Pôdohospodárskej platobnej agentúry, za rozhodnutie statočného človeka.

Košice 24. februára (TASR) – Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas svojho dnešného pracovného výjazdu v Košiciach vyzval starostov, primátorov a všetkých prijímateľov finančnej pomoci od štátu, aby nahlasovali korupciu, ak o nej vedia. Reagoval tým na dnešné obvinenie zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči Petrovi O. pre prijímanie úplatku. Ide o zamestnanca Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý mal od predsedu poľnohospodárskeho družstva mal žiadať 16.000 eur a v ďalšom prípade 3000 eur.



Premiér Fico označil konanie predsedu poľnohospodárskeho družstva, ktorý prípad nahlásil polícii, za rozhodnutie statočného človeka a zároveň vyzval všetkých prijímateľov finančnej pomoci na spoluprácu. "Posielam všetkým starostom a primátorom osobný list a žiadam ich, pretože mestá a obce sú veľmi častým žiadateľom, pokiaľ ide o tieto dotačné mechanizmy, musíme spolupracovať. Pokiaľ nebude mať štát k dispozícii relevantné informácie, ľudí, ktorí budú pripravení spolupracovať, tak ako to urobil tento človek z jedného poľnohospodárskeho družstva, pokiaľ títo ľudia neprídu a nebudú mať ochotu, a prepáčte, trošku to zjednoduším, zapnúť si kameru, mikrofón, sadnúť možno do auta s vedomím, že okolo nich je desať policajtov, ktorí budú vedieť zakročiť, ťažko sa pohneme z miesta. Nejde to inak," zdôraznil Fico.


Premiér sa chce obrátiť i na súkromné firmy a vyššie územné celky, ktoré čerpajú peniaze z európskych fondov alebo rôznych dotačných mechanizmov. V prípade, že za primátorom alebo starostom príde niekto, kto si pýta úplatok, očakáva od nich, že to nahlási. "Ak nám nahlási, že nejaký policajt odmietol prijať podobné podanie, alebo zakrýval takúto činnosť, bude veľmi krátky proces s takýmto príslušníkom Policajného zboru," tvrdí Fico s tým, že hľadá i technické riešenie, ako by sa mohli ľudia obrátiť priamo naňho.
Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica na tému Principiálne stanovisko v oblasti boja proti korupcii, v Košiciach 24. februára 2017. Na snímke zľava predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico, minister financií SR Peter Kažimír a primátor Košíc Richard Raši.
Foto: FOTO TASR – František Iván

Starostovia malých obcí, ktorí sa obávajú, že budú po prípadnom nahlásení korupcie znevýhodňovaní, majú podľa premiéra i inú možnosť. "Ak nechcú priamo ísť do polohy svedkov, môžu naviesť príslušné policajné orgány, aby vedeli použiť príslušné technické zariadenia na sledovanie a odpočúvanie týchto ľudí," vysvetlil.

Fico: SR obmedzilo používanie hotovostných peňazí


Fico tvrdí, že Slovensko je krajinou, ktorá urobila v oblasti boja proti korupcii veľa. "Sme krajina, ktorá napríklad obmedzila používanie hotovostných peňazí. Dnes podnikateľ môže maximálne robiť s 5000 eurami v hotovosti a fyzická osoba s maximálne 15.000 eurami v hotovosti. Ministerstvo vnútra zaviedlo elektronické obstarávanie, máme zákon o oznamovateľoch trestnej činnosti, máme rôzne preventívne opatrenia, ktoré sme prijali v zákone o verejnom obstarávaní a sú aj výsledky," skonštatoval premiér.

Dnešné vyjadrenie prezidenta Policajného zboru považuje za jeden z vážnych výsledkov dohody, ktorú uzavreli s koaličnými partnermi. "Chcem oceniť postoj predstaviteľov rezortu pôdohospodárstva. Tento rezort je v pôsobnosti SNS. Veľmi jasne sa postavili k problému a pomohli. Aj táto pomoc bola životne dôležitá pri odhalení tohto druhu trestnej činnosti, ktorá nás všetkých trápi," povedal Fico.

Pellegrini: Štát má mať menšinové zastúpenie v monitorovacích výboroch


Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval o konkrétnych opatreniach, ktoré robia v oblasti prideľovania európskych peňazí. V parlamente je podľa jeho slov novela zákona o európskych investičných fondoch, v ktorej je už zakotvená povinnosť menšinového zastúpenia štátu v monitorovacích výboroch jednotlivých operačných programov.

"Veľmi iniciatívne sme začali rokovania s nadáciou Zastavme korupciu. Boli to ľudia, ktorí na rokovanie prišli a priniesli konkrétne návrhy a témy, ktoré by sme mohli v rámci európskych peňazí a čerpania implementovať na Slovensku. Mnohé z nich budú pretavené do reality," povedal Pellegrini.

Ako príklad uviedol náhodné prideľovanie hodnotiteľov projektov a zverejnenie ich mien, ako i posilnenie inštitútu pozorovateľa pri vyhodnocovacom procese žiadostí či zapojenie tretieho sektora do príprav výziev.