Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Obvinenia ÚŠP sú nezmyselné, je to vyslovene účelový krok

Na snímke premiér SR Robert Fico (uprostred), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (vľavo) a minister spravodlivosti Boris Susko (všetci Smer-SD) počas vyhlásenia po ukončení 24. zasadnutia Vlády SR v Bratislave v stredu 20. marca 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér mieni, že posledné aktivity ÚŠP korešpondujú s krokmi úradu, ktorý podľa Fica porušoval ľudské práva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. marca (TASR) - Obvinenia, ktoré boli vznesené v posledný deň fungovania Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), sú spolitizovaným účelovým krokom. Vláda nemá dôvod sa nimi zaoberať. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Myslí si, že v prípade posledných krokov Daniela Lipšica a jeho tímu mohlo ísť o zneužitie právomoci verejného činiteľa.

"Vypustili to tak, aby znovu vytvárali tlak na generálneho prokurátora, keďže generálna prokuratúra bude rozhodovať o sťažnostiach voči obvineniam vzneseným prokurátormi ÚŠP," upozornil v súvislosti s obvineniami. Špeciálna prokuratúra v posledný deň svojho fungovania vzniesla viacero obvinení v rôznych kauzách, medzi obvinenými majú byť napríklad finančník Jaroslav H. či predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav T. Podľa medializovaných informácií čelí obvineniu i bývalý poslanec Národnej rady György Gy. či vedúci Úradu vlády SR Juraj G.

Premiér mieni, že posledné aktivity ÚŠP korešpondujú s krokmi úradu, ktorý podľa Fica porušoval ľudské práva. "Je to mimoriadne účelový krok, nezmyselné obvinenia, a my tomu nebudeme venovať absolútne žiadnu pozornosť," dodal k podnetom ÚŠP.

Zároveň ocenil uistenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že po zrušení ÚŠP ako organizačnej súčasti GP je garantované plnenie všetkých úloh, ktoré prokuratúre vyplývajú z príslušných zákonov.

Fico sa tiež kriticky vyjadril k aktivitám opozičného PS. Predseda hnutia Michal Šimečka je podľa Fica v súčasnosti v Bruseli, aby priamo žiadal v súvislosti so zrušením ÚŠP a novelizáciou trestných kódexov o zastavenie eurofondov pre Slovensko. "My vedieme s Európskou komisiou vecný a kvalifikovaný dialóg, ktorý prebieha vždy pri témach vyvolávajúcich otázky, napriek tomuto dialógu PS chce, aby EÚ potrestala Slovensko. To, čo robí, je hospodárska vlastizrada," povedal Fico. Upozornil, že aj ústavný súd (ÚS) uznal, že v prípade zrušenia špeciálnej prokuratúry nejde o protiústavný krok, nezastavil účinnosť zákona v tejto časti.

Aktivity PS kritizuje aj podpredseda vlády pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD). Myslí si, že najsilnejší opozičný subjekt sa snaží prostredníctvom Bruselu zasiahnuť do prezidentských volieb. Rovnaký cieľ malo podľa Kmeca aj iniciovanie zastavenia medzivládnych česko-slovenských konzultácií.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) je presvedčený, že na strane vlády je dostatok argumentov, aby presvedčila EK. "Nie sú žiadne závery, na základe ktorých by mohol niekto konštatovať, že príde k zastaveniu eurofondov či zdrojov z plánu obnovy," zdôraznil Blanár.