Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. FICO: Je potrebné rokovať o znížení odmeny pre kanceláriu R. Bžána

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda vlády tiež upozornil, že zmluva s kanceláriou Bžána nebola podpísaná na účel Gabčíkova.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že je potrebné rokovať o znížení odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorú má dostať za servis pri spore o prevádzkovanie Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG). Povedal to po dnešnom zasadnutí Koaličnej rady s tým, že je to vec zodpovedných inštitúcií. Lídri sa dnes téme na rokovaní nevenovali.

"Chcel by som ale pripomenúť, že sme pri Gabčíkove viedli súboj na život a na smrť. A my sme Gabčíkovo vyhrali. Slovensko dnes po bláznivej privatizácii plne ovláda VEG. Hodnota sporu bola viac ako 800 miliónov eur. A štát podľa všetkého vyhrá aj ďalšie žaloby, lebo to boli rôzne neoprávnené majetkové prospechy vo vzťahu k firme, ktorá mala VEG prenajatú," povedal premiér s tým, že na druhej strane súhlasí s každým, kto tvrdí, že treba viesť vážne rokovania a znížiť túto odmenu.

Fico tiež upozornil, že zmluva s kanceláriou Bžána nebola podpísaná na účel Gabčíkova. "Bolo to vysúťažené právne zastupovanie ešte pred sporom o VEG," zdôraznil. Novinárov tiež požiadal, aby sa pozreli aj do minulosti. "Môžem potvrdiť, že v prípade jednej zmenky vo vzťahu k SPP z roku 2002, kedy sme neboli vo vláde, bola odmena vo výške 12,75 percenta. Mňa to zaujíma, opakujem ešte raz a očakávam od vedenia firmy, že budú rokovať o znížení odmeny," dodal.

Aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS) je presvedčený, že odmena má byť adekvátna. "Vec sa rieši a určite bude zodpovedne vyriešená. Nechajme to ale na kompetentných, a potom sa k tomu vieme zodpovedne vyjadriť," uzavrel.

V júni tohto roka vyhral štát spor o VEG a nemusí platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární. Štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupníckou organizáciou Fondu národného majetku (FNM), má v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur kancelárii Radomíra Bžána ako odmenu za servis pri spore o prevádzkovanie elektrárne.

Opozícia v tejto súvislosti žiada ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby odvolal riaditeľa MH manažment Patrika Bačíka. Inak je pripravená odvolávať ministra v parlamente. Žiga informoval, že vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur.

"V žiadnom prípade necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná ešte v roku 2015, keď som pôsobil na úplne inom úrade. Zároveň nemám pocit, že by v tejto veci už bolo niečo vyplatené. Vyzval som vedenie MH Manažmentu, bývalého Fondu národného majetku (FNM), aby rokoval s právnickou kanceláriou o znížení odmeny," povedal šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Výšku zníženia odmeny pre advokáta však Žiga odmietol spresniť. "Myslím si, že by malo prísť k výraznému zníženiu sumy," doplnil minister s pripomenutím, že bol zachránený majetok v objeme minimálne 700 miliónov eur. "Nechám toto na rokovanie MH Manažmentu. V prípade, že nebudú v rokovaní úspešní, som pripravený do procesu vstúpiť aj ja," zdôraznil Žiga.

Bačík podpísal v roku 2015 s Bžánovou kanceláriou zmluvu, podľa ktorej nedostane len hodinovú mzdu za právne služby, ale aj odmenu, ktorou je podiel na vyhraných sporoch. Ide o sumu, ktorá vyplýva z vyhlášky o advokátoch, a tá umožňuje vyplatiť až 20 percent z vysúdenej sumy. V prílohe zmluvy dohodli zníženie maximálnej odmeny o 45 percent. MH Manažment tvrdí, že údaj o vyplatení 64 miliónov eur nie je správny. "Finálnu odmenu advokátskej kancelárii nemožno potvrdiť, nakoľko v súčasnosti arbitrážny súd rozhoduje o výške trov konania," napísala Denníku N Scarlett Filipovičová z tejto štátnej firmy. S Bžánom chcú o odmene ešte diskutovať a zohľadnia, či budú musieť platiť trovy.

Zníženie odmeny podľa denníka pripúšťa aj Bžán. "Napriek tomu (polovičnej odmene, ako určuje vyhláška) je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis," avizoval.