Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predstavenstvo KCZS ocenilo aj činnosť TASR

Foto: TASR

Pripomenul, že dnes ocenili okrem vlastných členov aj prácu dobrovoľných požiarnikov, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, obyvateľov obcí, ako aj jednotlivcov.

Gabčíkovo 4. novembra (TASR) - Pri príležitosti 13. výročia vzniku Komplexnej centrálnej záchrannej služby (KCZS) v Gabčíkove prevzali dnes z rúk riaditeľa Jána Culku vyznamenania a ocenenia viacerí členovia i spolupracovníci tohto občianskeho združenia.

Medzi ocenenými boli aj zástupcovia médií. "Predstavenstvo KCZS sa rozhodlo, že pamätnú plaketu udelí aj Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR) za objektívne spravodajstvo počas povodní na Dunaji," povedal Culka. Dodal, že osobne zažil prácu štábu TASR nielen v tomto roku, ale aj v predchádzajúcom období. "Málo redaktorov pracovalo počas záplav vo vode, na člnoch a okolo vriec. Pracovníci TASR boli počas záplav každý deň v akcii, pravidelne informovali, zverejňovali správy, fotografie a videozáznamy," konštatoval riaditeľ.

Pripomenul, že dnes ocenili okrem vlastných členov aj prácu dobrovoľných požiarnikov, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, obyvateľov obcí, ako aj jednotlivcov. "Formou vyznamenania sme sa poďakovali za obetavú prácu, vynaložené sily a úsilie pri záchrane ľudského života, prírody a majetku."

Za 13 rokov činnosti KCZS vybudovala jednu z najvýkonnejších, najrozsiahlejších koordinovaných záchranárskych služieb v strednej Európe v oblasti reakcie na katastrofy. Okrem trvalej pomoci pri mimoriadnych humanitárnych situáciách na Slovensku sa jej členovia zúčastnili na viacerých medzinárodných misiách od Haiti cez Irán, Pakistan, Srí Lanku, Maďarsko, Česko až po Rumunsko. Z týchto misií päť bolo medzikontinentálnych, čo kladie veľkú záťaž na logistiku i celkovú koordináciu tímu. KCZS disponuje dnes najmodernejším technickým zariadením a logistickou podporou na svetovej úrovni.

"V KCZS sú najdôležitejší naši ľudia - záchranári. Sú to ženy a muži, ktorých odhodlanosť, vysoká profesionalita, disciplinovanosť a nezištná ochota pomôže, veľmi často s nasadením vlastného života, vyriešiť aj mimoriadne udalosti či katastrofy," podčiarkol Culka.