Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Predsedníctvo SAV vyzýva vedcov, aby vstupovali do verejných diskurzov

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Útoky akejkoľvek podoby na odlišnosť a spoločenskú toleranciu musia podľa Predsedníctva SAV skončiť.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyzýva všetkých vedcov, aby sa nebáli vstupovať do verejných diskurzov a aby sa silou ich osobností snažili hľadať "racio, čo v nich je, a snažili sa vykoreniť to zlé a nenávistné, ktoré v nás, žiaľ, tiež je." Zároveň vyzýva aj iné reprezentatívne subjekty spoločnosti k jasnému odsúdeniu nenávisti a nenávistných prejavov.

Predsedníctvo SAV pociťuje hlboký smútok nad úmrtím nevinných ľudí, zároveň vyjadruje aj rozhorčenie nad zločinom spáchaným v Bratislave na Zámockej ulici večer 12. októbra. Zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí streľby.

"Rovnako vyjadruje pochopenie a podporu aj nepriamym obetiam útoku – ľuďom, patriacim k LGBTI+ komunite. Ďalšími obeťami sú však aj všetci tí, ktorí patria k akejkoľvek menšine, a aj demokratická spoločnosť ako taká," uvádza sa vo vyhlásení. SAV sa hlási k hodnotám rovnosti, tolerancie, diverzity a rešpektu k slabým.

Útoky akejkoľvek podoby na odlišnosť a spoločenskú toleranciu musia podľa Predsedníctva SAV skončiť.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho.