Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

PRAVDA: Štát bude anonymne zisťovať, koľko je týraných detí

Foto: Logo Pravda

Informáciu priniesol denník Pravda.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Aké formy týrania sú u detí najrozšírenejšie? Sú viac týraní chlapci alebo dievčatá a v akom vekovom období k nemu najčastejšie dochádza?

To sú okruhy otázok, na ktoré budú o pár dní odpovedať žiaci 8. a 9. ročníkov náhodne vybraných základných škôl. Na Slovensku sa totiž prvý raz uskutoční prieskum o týraných a zneužívaných deťoch pomocou anonymných dotazníkov. Organizuje ho Inštitút pre výskum práce a rodiny. Podnet na jeho uskutočnenie dal Výbor pre deti a mládež. Jedným z dôvodov bolo aj usmernenie Rady Európy, ktorá nám vyčítala chýbajúcu štatistiku o skutočnom počte týraných a zneužívaných detí. K nevyhnutnosti vedieť skutočnú mieru výskytu týrania detí prispel aj medializovaný prípad utýranej Lucky. Riaditeľ občianskeho združenia Náruč Ivan Leitman si myslí, že anonymita prieskumu môže dokonca deťom pomôcť odstrániť rozpaky pri vyplňovaní dotazníka.

Nahliadnuť do vyplneného dotazníka nebude môcť ani učiteľ. Súčasťou dotazníka bude sprievodný list so všetkými dôležitými kontaktmi, kam sa týrané deti môžu obrátiť s prosbou o pomoc. Na prieskume sa zúčastní 1500 žiakov. Viac si možno prečítať na štvrtej strane v denníku PRAVDA v článku s názvom "Štát bude anonymne zisťovať, koľko je týraných detí".