Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

POZOR: Mars, Snickers a Milky Way sťahujú z obchodov aj na Slovensku

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk
Foto: svssr.sk

Istá nemecká spotrebiteľka sa sťažovala, že v čokoládovej tyčinke našla asi pol centimetra veľký kus plastu. Mars sa vzápätí rozhodol, že sladkosti stiahne z obchodov.

Bratislava 24. februára (Teraz.sk) - Stiahnutie sladkostí Mars, Snickers, Milky Way a Celebrations sa dotkne aj Slovenska. Pre topky.sk to potvrdil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

„Áno, môžem potvrdiť, včera vo večerných hodinách prišla výstraha, preto aj upozorňujeme spotrebiteľa na možné kontaminované potraviny s konkrétnym dátumom spotreby a šaržou. Dnes sme okamžite nariadili regionálnym potravinovým správam kontrolu zameranú na vyhľadávanie týchto výrobkov v našich obchodoch,“ potvrdil portálu Bíreš.

V distribučnom liste, ktorý výrobca poslal, je uvedené aj Slovensko, podľa riaditeľa nie je isté, či uvedené šarže k nám dorazili. Ľudia, ktorí si tieto výrobky kúpili, by ich nemali jesť, ale vrátiť do obchodu.

ŠVPS SR nariadila úradné kontroly s cieľom okamžitého stiahnutiu týchto výrobkov z trhu:


Tyčinky stiahnu v 56 krajinách


Americký veľkovýrobca sladkostí Mars v utorok 23. februára oznámil, že v 56 krajinách, najmä v Európe, sťahuje z obchodov produkty značiek Mars, Snickers, Milky Way a Celebration.

Dobrovoľná zvolávacia akcia sa týka všetkých členských krajín EÚ s výnimkou Bulharska a Luxemburska, ako aj Alžírska, Angoly, Austrálie, Bangladéša, Egypta, Ghany, Indie, Iránu, Izraela, Jordánska, Južnej Afriky, Libanonu, Líbye, Madagaskaru, Maledív, Maroka, Maurícia, Nepálu, Nórska, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Srbska, Srí Lanky, Sudánu, Švajčiarska, Taiwanu, Tanzánie, Tuniska, Turecka a Ukrajiny. Okrem toho sa týka aj francúzskych teritórií Novej Kaledónie a Réunionu, ako aj palestínskych teritórií.

Akcia sa týka produktov s dátumom spotreby do 19. júna 2016 až 8. januára 2017. Podľa hovorcu výrobcu cukrovinky boli vyrobené od začiatku januára do začiatku februára. Ostatné cukrovinky, ako M&M, Balisto alebo Twix sú bez rizika.

Dôvodom je kus plastu


Istá nemecká spotrebiteľka sa sťažovala, že v čokoládovej tyčinke našla asi pol centimetra veľký kus plastu. Mars sa vzápätí rozhodol, že sladkosti stiahne z obchodov. "Mali sme obavy z možného rizika zadusenia," povedal hovorca Masu. Okrem Nemecka sa akcia týka aj Francúzska a Holandska.

Mars úmyselne zvolil veľké časové rozpätie výroby, aby zabezpečil, že stiahne z regálov všetky produkty, ktorých sa toto riziko môže dotknúť. Spoločnosť zatiaľ nepozná počet rizikových produktov a v súčasnosti prešetruje, akým spôsobom sa plast do tyčinky dostal.

Spotrebitelia, ktorí kúpili rizikové produkty, môžu použiť kontaktný formulár na internetovej stránke www.mars.de. Na druhej strane však agentúra DPA upozornila, že nával ustarostených zákazníkov spôsobil niekoľkohodinový výpadok stránky.

Spoločnosť Mars je v súkromných rukách a hlavné sídlo má v McLeane vo Virgínii. Mars vlastní, napríklad, najväčšieho svetového výrobcu žuvačiek Wm. Wrigley Jr. Company. Rodina Marsovcov je veľmi tajnostkárstva a podľa analytickej spoločnosti Hoover's patrí medzi najbohatšie rodiny v USA.