Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Postoj prezidenta k vymenovaniu Čentéša podporuje každý štvrtý Slovák

Jozef Čentéš Foto: TASR

.Odsudzovanie prezidentovho konania prevláda najmä medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Postoj prezidenta SR Ivana Gašparoviča k otázke vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora podporuje každý štvrtý Slovák.

Jeho odmietavé stanovisko považuje za "rozhodne správne" šesť percent ľudí a za "skôr správne" 19 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý na reprezentatívnej vzorke 1013 respondentov zrealizovala v novembri agentúra Focus.

Viac ľudí považuje postoj prezidenta k Čentéšovi za nesprávny. S takýmto názorom sa stotožnilo 40 percent všetkých respondentov, pričom 15 percent by sa s postojom hlavy štátu rozhodne nestotožnilo. Viac ako tretina opýtaných (35 percent) sa k zadanej otázke nevedela vyjadriť.

Odsudzovanie prezidentovho konania prevláda najmä medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním. Nadpriemerne kritický postoj zaujali obyvatelia Trenčianskeho, Bratislavského, Košického a Nitrianskeho kraja.

Z hľadiska politických preferencií má postoj Gašparoviča najviac odporcov (76 percent) medzi sympatizantmi SDKÚ-DS. Voliči ďalších strán sú k nemu miernejší, spomedzi prívržencov SaS by postoj prezidenta podporilo 30 percent ľudí. Jednotní v tejto otázke nie sú ani voliči vládneho Smeru-SD. Spomedzi nich by 37 percent Gašparoviča podporilo, 28 nie a 35 percent nevedelo odpovedať.

Jozef Čentéš bol zvolený za generálneho prokurátora v parlamente 17. júna 2011. Svojho vymenovania sa dodnes nedočkal.