Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Postih pre riaditeľa školy za opomenutý súpis majetku sa nezmierni

Ilustračné foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Zmiernenie tvrdosti zákona spočívalo v tom, že ak riaditeľ stanovenú lehotu na podanie majetkového priznania nestihne, zriaďovateľ ho mal na to najskôr upozorniť.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Zákonná povinnosť odvolať riaditeľa školy či školského zariadenia, ak nepodal včas majetkové priznanie, sa zmierňovať nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok nepodporili novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložil opozičný poslanec Oto Žarnay (nezaradený).

V súčasnosti platí, že ak zriaďovateľom školy nie je súkromná osoba či podnikateľský subjekt, tak jej riaditeľ vykonáva prácu vo verejnom záujme. Z tohto titulu mu plynie povinnosť podať do 30 dní od nástupu do funkcie majetkové priznanie a následne každý ďalší rok v zákonnej lehote. Ak to nestihne, zriaďovateľ školy riaditeľa podľa zákona odvolá.

Toto ustanovenie považuje Žarnay za veľmi tvrdé, keďže pri množstve povinností, ktoré riaditeľ školy či školského zariadenia má, a najmä, ak nastupuje do funkcie prvýkrát, môže nastať situácia, keď túto povinnosť opomenie. "Tým je zmarená nielen celá jeho snaha, ktorú doposiaľ vynaložil, aby mohol obsadiť miesto riaditeľa školy či školského zariadenia, ale komplikuje sa tým aj pozícia zriaďovateľa, ktorý bude musieť vypísať nové výberové konanie a znemožní sa tak riadny chod školy," argumentoval Žarnay.

Jeho zmiernenie tvrdosti zákona spočívalo v tom, že ak riaditeľ stanovenú lehotu na podanie majetkového priznania nestihne, zriaďovateľ ho mal na to najskôr upozorniť. Riaditeľ by tak dostal ďalšiu 30-dňovú lehotu na to, aby majetkové priznanie podal. Ak by to neurobil, až potom malo prísť odvolanie, ale už bez písomného upozornenia.