Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pošta vydala známku s podobizňou maliara Jozefa Baláža

Poštová známka „Deň poštovej známky: Jozef Baláž (1923 – 2006)“ Foto: Slovenská pošta

Súčasne s poštovou známkou vydala Slovenská pošta obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 5. decembra 2023 a domicilom mesta Bratislava.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenská pošta vydala v utorok poštovú známku "Deň poštovej známky: Jozef Baláž (1923 - 2006)" s nominálnou hodnotou 1,2 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Motívom poštovej známky je portrét akademického maliara Jozefa Baláža, doplnený o detail autorovej litografickej ilustrácie z básnickej skladby J. Kollára ´Dcéra slávy´ z roku 1979," uviedla Dorčáková. Poštová známka má rozmery 44,1 × 26,5 milimetrov, vrátane perforácie, vyšla vo forme tlačového listu s 30 známkami a 30 kupónmi rozmeru 22 × 26,5 milimetrov, vrátane perforácie. "Na kupóne je reprodukovaná časť líniovej rozkresby známky vydanej v roku 1998 v rámci emisie ´Deň poštovej známky - História pošty´," dodala.

Súčasne s poštovou známkou vydala Slovenská pošta obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 5. decembra 2023 a domicilom mesta Bratislava. "Predlohou prítlače FDC obálky je litografická ilustrácia diela J. Kollára ´Dcéra slávy´ z roku 1979," ozrejmila hovorkyňa.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, kupónu, FDC a FDC pečiatky, ako aj líniovej rozkresby známky a rytiny FDC, je Martin Činovský.