Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci zvolili za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka

Na snímke Karol Mitrík, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

O post predsedu NKÚ sa uchádzali traja nominanti. Mitrík by mal nahradiť vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk/TASR) - Poslanci zvolili za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka.

Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, keď Mitríkovi odovzdali 82 hlasov. Mitrík by tak mal nahradiť vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo.



Kandidát s najväčšou podporu opozície, prokurátor Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podpísalo 60 opozičných poslancov, získal v tajnej voľbe 54 hlasov. Nominantka Mariána Kvasničku (nezaradený) a Štefana Kuffu (OĽaNO) Henrieta Crkoňová získala 5 hlasov.



Voľby sa zúčastnilo 142 poslancov, jeden hlasovací lístok bol neplatný.

O post predsedu NKÚ sa uchádzali traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.



Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Nedávno uviedol, že všetci traja kandidáti sú čisto opoziční a opozičnejšieho ako Mitríka si ani nevie predstaviť.