Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci vzali na vedomie petíciu pozostalých po havárii v Hejciach

Archívna snímka z miesta nešťastia na vrchu Borsó. Foto: TASR/Milan Kapusta

Petícia navrhuje zákon zmeniť, aby bolo možné došetriť podozrenia, ktoré sú stále okolo leteckého nešťastia z 19. januára 2006.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Poslanci Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť prerokovali petíciu, v ktorej pozostalí po obetiach leteckého nešťastia vojenského lietadla AN-24 žiadajú zmenu zákona o ochrane utajovaných skutočností. Na návrh predsedu výboru Antona Hrnka (SNS) ju dnes vzali na vedomie. Neprešiel opozičný návrh, aby poslanci požiadali ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) o odtajnenie vyšetrovania spisu.

Petícia navrhuje zákon zmeniť, aby bolo možné došetriť podozrenia, ktoré sú stále okolo leteckého nešťastia z 19. januára 2006. Podľa Hrnka by však takýto zásah znefunkčnil zákon, ktorý reflektuje medzinárodné záväzky Slovenska. „Ja som pracoval na ministerstve obrany, keď sa to stalo. Je to veľmi smutná záležitosť a myslím si, že to vyšetrenie bolo v tom období urobené na úrovni takej, ktorá zodpovedala dobe,“ nevidí Hrnko dôvod na pochybnosti okolo vyšetrovania.

Požadovať odtajnenie spisu navrhoval na výbore Ľubomír Galko (SaS) a ďalší opoziční poslanci. „Podľa mňa je to už tak strašne dávno a zároveň je tam ten verejný záujem, že tam nie je ani čo utajovaného prezradiť,“ ozrejmil pre médiá Galko. „Možno, že sa aj potvrdí, že to vyšetrovanie bolo v poriadku, ale bude to pod verejnou kontrolou. Takýmto spôsobom sa dohady budú len prehlbovať,“ kritizoval poslancov koalície, ktorí jeho návrh nepodporili.

Opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) nie je ochotný podporiť v parlamente všeobecnú zmenu zákona, ktorú žiada petícia. V tomto konkrétnom prípade si to však vie predstaviť. „Minister obrany Gajdoš zbytočne vyvoláva ďalšie a ďalšie otázniky tým, že nechce umožniť zverejnenie aspoň tej časti správy, z ktorej by bolo zrejmé, že to, čo zástupcovia petície tvrdia, je pravda alebo nie. Lebo to dokáže posúdiť každý,“ uviedol.

„Nemyslím, že tie argumenty sú relevantné, pretože odporúčanie je odporúčanie. Mohli mu odporučiť. Samozrejme, že mohli. Takisto to urobil generálny prokurátor, ktorý povedal, že nie je dôvod ďalej utajovať tieto spisy,“ nesúhlasí s postupom koaličných poslancov ani pozostalý po jednej z obetí leteckého nešťastia Ľudovít Orlický, ktorý sa dnes zúčastnil rokovania výboru. „Tak nechápem, prečo spis nie je doteraz odtajnený. Päť mesiacov ho minister skúma, pritom bol veľmi blízko vyšetrovania,“ poukázal Orlický na minulosť Gajdoša, ktorý bol v čase vyšetrovania havárie zástupcom náčelníka Generálneho štábu.

Generálny prokurátor Jaroslav Čižnár napísal list ministrovi obrany ešte 23. januára tohto roku, aby zvážil odtajnenie vyšetrovacieho spisu. Vyjadril v ňom názor, že vzhľadom na odstup času nie je potrebné jeho ďalšie utajenie. Zrušenie utajenia je podľa Čižnára dôležité z hľadiska rozptýlenia akýchkoľvek pochybností o správnosti, úplnosti a zákonnosti objasnenia leteckej nehody príslušnými štátnymi orgánmi.

Čižnár adresoval Gajdošovi 21. marca aj druhý list, v ktorom ho opätovne požiadal o preskúmanie dôvodnosti ďalšieho utajenia informácií uvedených v správe o vyšetrení leteckej nehody. „Komunikácia medzi Generálnou prokuratúrou (GP) SR a ministerstvom obrany naďalej pokračuje,“ informovala dnes hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova, sa 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak. Vyšetrovanie pádu lietadla AN–24 bolo ukončené pred desiatimi rokmi s tým, že technická porucha bola vylúčená. Iniciátori petície sa však domnievajú, že za nehodou mohla byť technická porucha.