Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli návrhy z dielne ĽSNS

Na archívnej snímke z 8. februára 2022 poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS) . Foto: TASR - Jakub Kotian

Plénum odmietlo aj návrh novely Trestného poriadku.

Bratislava 22. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní odmietli niekoľko návrhov noviel z dielne ĽSNS. V novelizácii zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov navrhovali, aby sa po novom plat poslancov, ako aj ďalších ústavných činiteľov, odvodzoval od výšky aktuálnej minimálnej mzdy v SR.

Poslanci chceli meniť aj zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Novelou navrhovali sporiteľom v druhom pilieri zvýšiť zhodnotenie ich finančných vkladov. Plénum napokon schválilo návrh na vrátenie zákona na dopracovanie.

Neuspeli ani s novelou zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Chceli ňou docieliť, aby boli pohonné hmoty použité na vlastnú potrebu občana SR oslobodené od všetkých daní.

Cieľom novely Trestného zákona bolo podľa ĽSNS "potrestať páchateľov obzvlášť závažného zločinu úkladov proti SR a v nadväznosti na to aj páchateľov obzvlášť závažného zločinu vlastizrady v každom prípade bez ohľadu na to, či ich spáchali násilím alebo hrozbou násilia". Ani tento návrh v pléne neprešiel.

Plénum odmietlo aj návrh novely Trestného poriadku. Opoziční poslanci ho chceli upraviť tak, aby o obžalobe alebo o návrhu na dohodu o vine a treste museli súdy právoplatne rozhodnúť najneskôr do dvoch rokov od ich podania.

Národná rada SR odmietla aj návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. ĽSNS v ňom navrhovala, aby sa ako pamätný deň každoročne pripomínalo parlamentné schválenie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických, a to ako "deň parlamentnej zrady Slovenska".