Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci nepodporili zriadenie detských skupín ani laznícky zákon

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Predkladateľ Martin Fecko (OĽaNO) je presvedčený, že laznícke osídlenie na Slovensku sa za posledné desaťročia dostalo na pokraj zániku.

Bratislava 26. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nepodporili návrh zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách. O návrhu z dielne nezaradenej poslankyne Simony Petrík rozhodli v stredajšom hlasovaní.

Dôvodom na zriadenie detských skupín je podľa Petrík faktická náročnosť zladenia rodičovstva a pracovného života mladých rodín, ktoré po dosiahnutí troch rokov veku dieťaťa nedokážu nájsť finančne dostupné miesto v materskej škole v mieste bydliska.

Tvrdí, že ponuka služieb pre vekovú kategóriu detí od troch rokov v súčasnosti nezodpovedá dopytu rodičov. Opiera sa o štatistiky Centra vedecko-technických informácií SR, ktoré vydáva štatistickú ročenku materských škôl. "V septembri 2006 bol počet odmietnutých žiadostí 1074 a v roku 2016 už bolo odmietnutých 11.631 žiadostí o miesto v materských školách. Situácia je kritická najmä vo väčších mestách," uviedla Petrík.

Vznikom novej služby starostlivosti o dieťa v predškolskom veku sa mala podľa jej slov urýchlene rozšíriť ponuka pre rodičov o takzvané detské skupiny. Využitie už existujúcich priestorov malo mať za následok rýchlejšie vytváranie potrebných miest pre deti.

Plénum nepodporilo ani zámer skupiny poslancov z OĽaNO zastaviť úbytok lazníkov. Návrh nového zákona o podpore zachovania územia s rozptýleným osídlením a jeho obyvateľov (laznícky zákon) sa do druhého čítania nedostal.

Predkladateľ Martin Fecko (OĽaNO) je presvedčený, že laznícke osídlenie na Slovensku sa za posledné desaťročia dostalo na pokraj zániku. Jeho právna norma mala týmto obyvateľom umožniť čerpať dotácie. Slovenská aj európska legislatíva podľa neho v súčasnosti umožňuje získať rôzne druhy finančnej podpory pre poľnohospodárov, drobných roľníkov, mladých farmárov, či podpory v znevýhodnených oblastiach v podobe vyrovnávacieho príspevku.

Zákonom chcel vytvoriť priestor na požiadanie o poskytnutie dotácie pre obyvateľa lazov prostredníctvom lazníckej obce alebo pre samotnú obec z rozpočtovej kapitoly príslušného ministerstva. Zákon mal poskytnúť len základný rámec poskytovania dotácií, konkrétne pravidlá a postup mali stanovovať všeobecne záväzné nariadenia obcí.