Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Poslanci majú pokračovať v rokovaní o konsolidačnom balíku do polnoci

Na snímke plénum počas hlasovania na schôdzi NR SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v piatom rokovacom dni aktuálnej šiestej schôdze v diskusii o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa ústne prihlásilo 28 poslancov, na vystúpenie čaká ešte takmer 20 z nich. Rokovanie by malo v stredu pokračovať do polnoci. Najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch bude poslancov čakať až vo štvrtok (14. 12.) o 17.00 h.

Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu.

Po prerokovaní tohto bodu by sa mali poslanci venovať ďalším vládnym návrhom v druhom čítaní, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Ide napríklad o novelu kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva, ale aj o zmene spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalších úpravách.