Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci zmenili ústavu a povýšili manželstvo

Z 35. schôdze Národnej rady SR 4. júna 2014 v Bratislave. Na snímke výsledok hlasovania o novele ústavy SR. Foto: TASR/Michal Svítok

Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina.

Bratislava 4. júna (TASR) - Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia.

Poslanci Národnej rady SR dnes schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina.

Najviac pozornosti pútali v rozprave zmeny v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty sa budú musieť podrobiť prevereniu spôsobilosti. Stanovisko, či sudca predpoklady spĺňa, alebo nie, bude vydávať Súdna rada SR na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). O strate týchto predpokladov bude rozhodovať disciplinárny senát. Dotknutý sudca sa bude môcť na výsledky preverovania sťažovať na Ústavnom súde SR. Vymenovanie a odvolanie sudcu je v kompetencii prezidenta SR.

PREMIÉR: Novelizácia ústavy je podľa R. Fica prelomovým rozhodnutím

Ako prelomové rozhodnutie označil dnešné schválenie novely Ústavy SR v parlamente premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho slov to umožní realizovať v justícii opatrenia, na ktoré doteraz neexistoval žiadny rámec.

"Verím, že schválenie tejto novelizácie vo vzťahu k súdnictvu bude impulzom, ktorý už v tomto rok a pol čase, ktorý je pred nami z hľadiska tejto vlády, môže veľa zmeniť, minimálne sa naštartovala nejaká atmosféra. Áno, chceme niečo v justícii urobiť," povedal po dnešnom rokovaní vlády.

Avizoval, že v nadväznosti na prijatie novely ústavy bude treba prijať niekoľko vykonávacích predpisov. "To tiež bude veľmi dlhá diskusia v Národnej rade," poznamenal.

V súvislosti s ústavnou ochranou manželstva poukázal na to, že to definuje už zákon o rodine. "Len to posúvame do ústavnoprávnej polohy. Chcem však jasne povedať, že takáto právna úprava, ktorá je v Ústave SR, nebude mať žiadny následok alebo nebude vôbec vyrušovať iných ľudí, ktorí majú na to iný názor alebo, ktorí žijú iným spôsobom," zhrnul.
Súdnej rade tiež pribudne kompetencia vyjadrovať sa k návrhu rozpočtu súdov v čase, keď sa v NR SR schvaľuje štátny rozpočet. Rada tiež bude vydávať zásady sudcovskej etiky a dohliadať, či sudca svoju činnosť vykonáva riadne po celý čas. Šéf Súdnej rady dostane kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde súlad právnych predpisov týkajúcich sa súdnictva s ústavou.

Novinkou tiež bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj Súdnej rade. Dnes sa jej predsedom stáva automaticky. Kreovanie Súdnej rady bude prebiehať tak, že po troch členoch rady budú ustanovovať NR SR, vláda a prezident (ako doteraz) a sudcovia spomedzi seba zvolia zvyšných deviatich.

Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu. O ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť.

Do ústavy sa zároveň od septembra dostanú vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Žitňanská: Novela ústavy je v rozpore s princípom otvorenej justície

Na snímke Lucia Žitňanská
Foto: TASR/Martin Baumann
Novela ústavy, ktorá má zmeniť pomery v slovenskom súdnictve, je v rozpore s princípom otvorenej justície. Myslí si to exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). "Previerky na základe spravodajských informácií za zatvorenými dverami v Súdnej rade sú len ilúziou očisty justície a nemôžu naplniť skutočný cieľ," doplnila na brífingu po schválení novely ústavy v parlamente. Dodala, že Most-Híd právnu normu z dielne Pavla Pašku (Smer-SD) a Pavla Hrušovského (KDH) nepodporil.

Očakáva, že novela prinesie sťažnosti na Ústavnom súde SR a obáva sa, že avizovaný výsledok sa nedostaví. "Môže nastať zhoršenie situácie," skonštatovala Žitňanská. Spojenectvo KDH, Smeru-SD a niekoľkých poslancov SDKÚ-DS vníma ako účelové.

Schválená novela ústavy má zmeniť pomery v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty majú prejsť previerkami. Novinkou bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj Súdnej rade. Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu. Novela tiež definuje manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy a má zvýšiť jeho ochranu.



Novela Ústavy SR prináša potrebné a dôležité zmeny. Vyhlásil to šéf KDH Ján Figeľ po schválení zmien, ktoré majú zmeniť pomery v justícii a ústavne chrániť manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy.

J. FIGEĽ: Na ústavnú definíciu manželstva musia nadväzovať prorodinné opatrenia

Foto: TASR/Michal Svítok
Na ústavnú definíciu manželstva musia podľa Figeľa nadväzovať prorodinné opatrenia. "Čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre štát," vyhlásil Figeľ. V súvislosti so zmenami v justícii uviedol, že stav súdnictva je zlý a vyžaduje si ozdravné opatrenia. Vyzdvihol oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady, previerky sudcov a kandidátov na túto funkciu či obmedzenie trestnoprávnej imunity sudcov. "Sme presvedčení, že je to potrebné, aby sa zefektívnilo naše súdnictvo a lepšie fungovalo pre ľudí. Ľudia potrebujú spravodlivosť," zdôraznil Figeľ.

Jeho slová podporil aj jeden z predkladateľov novely Pavol Hrušovský (KDH). Je podľa neho potrebné zlepšiť vymožiteľnosť práva a stav justície ako takej. Opätovne odmietol účelovosť spojenectva so Smerom-SD. KDH podľa jeho slov nikdy nekonalo vypočítavo.



SaS: Smer-SD a KDH si dnes sľúbili lásku

Vládna strana Smer-SD a KDH si dnes hlasovaním o novele Ústavy SR sľúbili lásku. Tvrdí to opozičná SaS s tým, že "politický obchod medzi Smerom-SD a KDH" prináša niektoré zmeny v personálnej politike súdnej moci, ale sme ďaleko od toho, aby sme od nich očakávali prielom a radikálnu zmenu k zlepšeniu.

"Tú môžu priniesť len také zmeny v justícii, ktoré ju otvoria verejnosti a zo súdnych rozhodnutí odstránia svojvôľu a subjektivizmus. S uspokojením sme prijali aspoň fakt, že na nátlak opozičných strán vrátane SaS tento tandem ponechal prezidentovi právomoc menovať časť členov Súdnej rady," tvrdia liberáli.

Ústavné ukotvenie manželstva ako zväzku muža a ženy zasa SaS pokladá za chybný krok. "Jeho skutočným zdrojom a motívom nie je ochrana tradičnej rodiny, ale kultúra neznášanlivosti, ktorej hlásateľmi sa z čisto vypočítavých dôvodov stali Smer-SD a KDH," uvádza strana vo vyhlásení.

SaS cíti potrebu skutočné motívy týchto dvoch strán pred tvárou verejnosti demaskovať. "KDH sa týmto krokom dostalo do gravitačného poľa Smeru-SD, ktorý cíti, že je už za zenitom a pre vládnutie po budúcich parlamentných voľbách bude potrebovať koaličného partnera. SaS bude pracovať preto, aby takýto bigotno-populistický tandem Slovensko neviedol," dodali liberáli.

SNS víta posilnenie hodnotovej línie v Ústave SR

Rafael Rafaj
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenská národná strana (SNS) víta novelu ústavy, ktorou sa do základného zákona štátu vracajú principiálne hodnotové línie. "SNS sa dlhodobo hlási k tradično-konzervatívnemu prúdu názorov na manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy," zdôraznil prvý podpredseda strany Rafael Rafaj.
Ako uviedol, v zložitej dobe pochybností a morálnej krízy je to pre spoločnosť aj zahraničie dôležitý signál, že Slovensko chráni a podporuje tradičné hodnoty aj v oblasti úpravy manželstva a rodiny. "Žiaľ, nepresadila sa zmena o účele manželstva a ochrana osvojovania detí pred pármi rovnakého pohlavia, preto SNS naďalej podporuje iniciatívu Aliancie za rodinu na vypísanie referenda o dôslednejšej a komplexnej ochrane manželstva, rodiny a detí," dodal Rafaj. Podľa SNS novela vysiela pre ultraliberálov a lobistov za práva LGBTI skupín dôležitý odkaz o nemožnosti uzákonenia manželstva medzi homosexuálnymi pármi. "Najvyšší zákon od septembra jasne stanoví, že manželstvo na Slovensku nemôže vzniknúť medzi osobami rovnakého pohlavia," uzavrel Rafaj.

Novela definuje manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy a má zvýšiť jeho ochranu. Novela má taktiež zmeniť pomery v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty majú prejsť previerkami. Novinkou bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj Súdnej rade. Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu.

Novela ústavy je dobrý krok, deti však neochráni pred mnohými hrozbami

Prijatá novela Ústavy SR je dobrý krok vpred a tešíme sa mu, ale pred euro legislatívnym besnením a súdnym aktivizmom rodinu a manželstvo na Slovensku neochráni. Vo svojom vyhlásení to uviedli predstavitelia Aliancie za rodinu (AZR), ktorí v súčasnosti zbierajú podpisy pod petíciu za vypísanie referenda o ochrane rodiny.

"Sme radi, že poslanci pre posilnenie postavenia manželstva chceli niečo urobiť, ale nemali žiaľ odvahu zakotviť takú normálnu vec, že dieťa potrebuje otca a matku pri adopcii. To, že novela nebráni zavedeniu registrovaných partnerstiev, nakoniec povedal aj sám premiér Robert Fico," skonštatoval hovorca aliancie Anton Chromík. Ako dodal, novela je dôležitým symbolom, výborným krokom, ale reálne nás a naše deti nechráni pred mnohými aktuálnymi hrozbami.