Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poplatky pri zmene priezviska po uzavretí manželstva by sa mali zrušiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanci pripomínajú, že v súčasnosti sa napríklad za vydanie občianskeho preukazu platí 4,50 eura, za vydanie cestovného pasu 33 eur.

Bratislava 13. mája (TASR) – Vydanie nových dokladov po zmene priezviska po uzavretí manželstva by malo byť oslobodené od správnych poplatkov. Počíta s tým novela zákona o správnych poplatkoch, ktorú na rokovanie Národnej rady SR predložil predseda Smeru-SD Robert Fico a jeho podpredseda Juraj Blanár.

„Návrh zákona má za cieľ podporiť vytváranie tradičných foriem rodiny a uľahčiť finančnú situáciu manželov, a to oslobodením od správnych poplatkov za úkony alebo konania podliehajúce poplatkovej povinnosti podľa zákona o správnych poplatkoch, ale i súdneho poplatku podľa zákona o súdnych poplatkoch (zápis zmien do obchodného registra), ktoré bezprostredne súvisia s uzatvorením manželstva a následne zmenou priezviska jedného z manželov v dôsledku uzatvorenia manželstva," vysvetľujú poslanci Smeru-SD.

Pôjde podľa nich teda o bezplatné vydanie všetkých druhov dokladov, o vydanie ktorých osoby požiadajú v dôsledku zmeny priezviska po uzavretí manželstva, a tiež o zápis zmeny v obchodnom registri.

Poslanci pripomínajú, že v súčasnosti sa napríklad za vydanie občianskeho preukazu platí 4,50 eura, za vydanie cestovného pasu 33 eur. Vodičský preukaz či medzinárodný vodičský preukaz takto stojí 6,50 eura. Tri eurá sa platí zas napríklad za vykonanie zmien v osvedčení o živnostenskom oprávnení. Súčasný zákon hovorí aj o ďalších poplatkoch.