Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Politológ: Po prvý raz bude v Bundestagu krajne pravicová strana

Nemecká polícia zabezpečila protestný pochod proti straníckemu zhromaždeniu nemeckej nacionalistickej strany AfD (Alternatíva pre Nemecko),archívne. Foto: TASR/AP

Prítomnosť Alternatívy pre Nemecko v sneme bude podľa Mareka Lenča legitimizovať názory presadzujúce tvrdú imigračnú politiku, vyhostenie ľudí, ktorým nebol udelený azyl.

Berlín/Banská Bystrica 23. septembra (TASR) - Predpokladaný úspech Alternatívy pre Nemecko (AfD) v nedeľňajších voľbách do nemeckého Spolkového snemu bude znamenať, že po prvý raz sa "takáto krajne pravicovo vyhranená strana" dostane do povojnového zákonodarného zboru Nemecka, v rozhovore pre TASR to uviedol politológ Marek Lenč z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Táto strana podľa Lenča ponúka krajné riešenia vo viacerých oblastiach – napríklad vystúpenie z eurozóny, zrušenie sankčnej politiky proti Rusku, či znovuzavedenie kontrol na nemeckých hraniciach, čím by nerešpektovala pravidlá Schengenského priestoru.

AfD, ktorá pred štyrmi rokmi dostala iba 4,7 percenta hlasov a ostala pred bránami do Spolkového snemu, by podľa neho mohla teraz získať v 630-člennom zákonodarnom zbore okolo 60 mandátov. "Tomu by prislúchala aj väčšia mediálna pozornosť tejto strane, pričom viacerí politici už kritizovali médiá, že jej dávajú príliš veľký priestor," povedal politológ.

"V týchto posledných týždňoch ak niekto rastie, tak rastie Alternatíva pre Nemecko," upozornil Lenč, avšak dodal, že žiadna zo strán neuvažuje o koaličnej spolupráci s ňou. AfD tak podľa neho znižuje možnosti na vytvorenie funkčnej koalície a rastie pravdepodobnosť, že po voľbách nevznikne hodnotová koalícia, ale iba pragmatické partnerstvo strán, poznamenal analytik.

Prítomnosť AfD v Spolkovom sneme bude podľa Lenča legitimizovať názory presadzujúce tvrdú imigračnú politiku, vyhostenie ľudí, ktorým nebol udelený azyl, a tiež znemožnenie príchodu rodinných príslušníkov osobám, ktorí azyl dostali.

"Negatívna správa je, že sa to deje práve v Nemecku, kde povojnová výstavba bola predovšetkým založená na tom, že Nemci si priznali chybu, Nemci sa ospravedlnili, Nemci si uvedomili, aký režim vznikol počas nacistickej Tretej ríše," povedal a dodal, že Nemci tomu prispôsobili aj interpretáciu svojej histórie, vzdelávanie i spôsob debaty.

Lenč pripustil, že v inej krajine, napríklad vo Francúzsku, by mala AfD oveľa vyššiu podporu.

"Ani tak vyspelá demokracia, ako sú Nemci, sa nedokážu brániť trendom nárastu vplyvu populistických strán naprieč celou Európou," uzavrel Lenč.