Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Líder pravice neexistuje, tvrdí politológ Rastislav Tóth

Víťaz volieb Smer-SD podľa Tótha získal príliš veľa a ostatné strany sa zaradili na okraj politického spektra.

Bratislava 11. marca (TASR) - Líder pravice v súčasnosti neexistuje. Myslí si to politológ Rastislav Tóth. Aby ho pravica mohla nájsť, mala by sa vykryštalizovať "nejaká politická strana", ktorá vysloví základné myšlienky. Pre TASR to uviedol politológ Rastislav Tóth.

"Doteraz to bolo - chráňte sa Fica, chráňte sa Mečiara, ale to nebola konštruktívna myšlienka. K tomu treba nejakú novú tvár, lebo tieto totálne zlyhali," povedal Tóth.

Úspech hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktoré podľa neoficiálnych výsledkov získalo vyše 8,5 percenta hlasov, Tóth pripisuje aj tomu, že jeho líder Igor Matovič vyčistil stranu od ľudí, ktorí do nej nepatrili. "Matovič je typický mediálny tvor, vie vystupovať pre médiá, ak mu nevenujú dostatočnú pozornosť, tak si nájde iný spôsob," povedal Tóth. Matovič má podľa neho správny, tak trochu naivný výzor, že sa do politiky rozumie, iba toľko ako všetci ostatní. "Okrem toho vie formulovať niektoré svoje stranícke ideály, ktoré ľudí oslovia," povedal politológ.

Víťaz volieb Smer-SD podľa Tótha získal príliš veľa a ostatné strany sa zaradili na okraj politického spektra. "Za povšimnutie stojí to, že bývalá vládnuca strana HZDS dostala menej ako jedno percento hlasov," povedal Tóth. Šéf Smeru Robert Fico sa podľa Tótha porozpráva s lídrami parlamentných strán, ale ak jeho väčšina v parlamente bude presahovať dva - tri poslanecké mandáty, nebude hľadať koaličného partnera. Podľa neoficiálnych výsledkov volieb získal Smer-SD v Národnej rade SR 83 zo 150 kresiel.