Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy právnika E. Valka

Na snímke smútočné zátišie pri dóme svätého Martina na Kapitulskej ulici v Bratislave ako spomienka na Ernesta Valka. Foto: TASR

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ocenila vytrvalú prácu polície v prípade objasnenia vraždy Ernesta Valka.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka, ku ktorej došlo ešte 8. novembra 2010. Vyšetrovanie bolo ukončené 16. augusta návrhom na podanie obžaloby na dvoch mužov.

Ide o Jozefa R., obvineného z obzvlášť závažného zločinu vraždy, prečinu porušovania domovej slobody a z prečinu a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Jaroslav K. je obvinený zo zločinu lúpeže. Na tlačovej konferencii v Bratislave to v utorok oznámil riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian s tým, že motívom konania mužov mala byť lúpež.

V prípade preukázania viny hrozí 43-ročnému Jozefovi R. väzenie v dĺžke 20- až 25 rokov, 45-ročnému Jaroslavovi K. sedem až 12 rokov. Obaja si v súčasnosti odpykávajú tresty za inú násilnú trestnú činnosť.



Podľa Zuriana sa nepreukázalo prepojenie obvinených na žiadnu zločineckú skupinu, ani vražda na objednávku. Muži prišli pred takmer ôsmimi rokmi do Limbachu, kde mal Valko dom, s úmyslom olúpiť ho o peniaze, ktoré mal mať podľa ich informácie v jeho kufríku. Našli v ňom však iba Valkovu osobnú zbraň, ktorú odcudzili.

Počiatočnú dôkaznú núdzu sa vyšetrovateľom podarilo prelomiť potom, ako muži vo výkone trestu začali vypovedať o tragickej udalosti. Podľa Zuriana sa v niektorých častiach ich výpovede zhodujú, v iných sú v rozpore. Vyšetrovatelia preukázali, že pravdivou by mala byť výpoveď Jaroslava K., ktorý tvrdí, že v dome Valka strieľal Jozef R.

Muži po predchádzajúcej vzájomnej dohode preskočili 8. novembra 2010 plot okolo právnikovej vily a aplikovali cez rám okna neznámu chemickú látku, ktorá mala Valka prinútiť po príchode domov vyvetrať. To sa stalo, Valko otvoril oboje dvere na terasu.

"Vtedy obidvaja obvinení vyštartovali a vbehli do obývačky, kde došlo k fyzickému útoku na poškodeného Ernesta Valka, ktorý sa aktívne bránil. Počas tohto fyzického kontaktu jeden z obvinených – 43 ročný Jozef R., použil strelnú zbraň, ktorú mal v nelegálnej držbe a usmrtil Ernesta Valka jednou strelnou ranou do oblasti hrudníka," opísal šéf protizločineckej jednotky.

Obaja muži po prehľadaní kufríka z miesta činu ušli do Pezinka. Vražednú zbraň rozobrali na tri časti a hodili do vodnej nádrže Kotliny pri Pezinku. Policajtom sa ju podarilo nájsť vlani. Zbraň Ernesta Valka skončila na dne vodnej nádrže Kučišdorf, nájdená bola ešte v roku 2014.

O obvinení dvojice mužov informovali v novembri 2017 generálny prokurátor Jaromír Čižnár, vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Orgány činné v trestnom konaní vyšetrovali tento prípad vraždy bez prerušenia sedem rokov. Počas tohto obdobia vykonali podľa neho 12 obhliadok miesta činu, 108 výsluchov svedkov a poškodených, 72 znaleckých dokazovaní, štyri domové prehliadky či 40 prehliadok tela.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ocenila vytrvalú prácu polície v prípade objasnenia vraždy Ernesta Valka. "Som nesmierne rada, že aj napriek počiatočnej dôkaznej núdzi sa polícii vďaka ich tvrdej a vytrvalej práci podarilo objasniť trestný čin, ktorý traumatizoval spoločnosť takmer osem rokov," povedala Saková. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.


.

Chronológia vyšetrovania vraždy právnika Ernesta Valka


8. novembra 2010 - Mŕtve telo renomovaného advokáta Ernesta Valka objavila jeho dcéra a bývalá manželka o 22.45 h pri príchode do jeho rodinného domu v Limbachu. Do jeho domu sa vybrali, keď dlhší čas nedvíhal svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé.

9. novembra 2010 - Vtedajší minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH) a prezident Policajného zboru (PZ) Jaroslav Spišiak informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z krátkej guľovej zbrane, strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc a smrteľne ho zranila.

12. novembra 2010 - Pamiatku Ernesta Valka si účasťou na smútočnom pochode v Bratislave uctilo viac ako 250 občanov. Akciu podporilo cez internet približne 500 ľudí. Prítomný bol i vtedajší minister vnútra SR Daniel Lipšic.

15. novembra 2010 - Polícia zaistila na mieste činu zbraň značky Sig Sauer, ktorá bola v legálnej držbe Ernesta Valka. Kriminalistická expertíza preukázala, že touto zbraňou Valka nezastrelili.

16. novembra 2010 - V bratislavskom Primaciálnom paláci sa uskutočnila verejná rozlúčka s Ernestom Valkom.



22. novembra 2010 - Minister vnútra SR Lipšic informoval, že Ernest Valko poslal 1. júla 2010 na Ministerstvo vnútra SR žiadosť o odškodnenie svojej osoby vo výške 1,633 milióna eur za kauzu vydierania bratov Vittekovcov. Na pôde ministerstva vnútra po výmene vlády prebehli v tejto súvislosti dve rokovania. Posledné bolo naplánované na 9. novembra 2010, Valka zavraždili deň predtým.

16. apríla 2011 - O stretnutie s ministrom vnútra Danielom Lipšicom prejavil záujem Juraj O., zvaný Piťo, ktorého polícia považuje za šéfa skupiny bratislavského podsvetia – piťovcov. S ministrom chcel hovoriť o vražde Ernesta Valka. Lipšic stretnutie odmietol a Piťa odkázal na príslušného vyšetrovateľa.

28. apríla 2011 - Juraj O., alias Piťo, vypovedal na polícii k vražde Ernesta Valka, svoju výpoveď ale nepodpísal, tvrdiac, že vyšetrovateľom z Úradu boja proti organizovanej kriminalite neverí.

3. novembra 2011 - Za násilnou smrťou prominentného advokáta by vraj mohol stáť mafiánsky bos z Dunajskej Stredy Lajos S. Podľa kľúčového svedka, ktorý polícii pomáhal odhaliť pozadie miestnych zločinov, mala byť dôvodom advokátovej smrti snaha pomstiť sa policajnému exprezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi za jeho akcie počas pôsobenia na polícii v Dunajskej Strede. Spišiak označil tieto výroky za dezinformácie a nepravdu.

4. novembra 2013 - Všetky procesné úkony a dôkazné prostriedky v trestnej veci poškodeného - zavraždeného advokáta Ernesta Valka, boli vykonané v súlade so zákonom. Uviedla to generálna prokuratúra v stanovisku, ktorým reagovala na uverejnené informácie o údajnom odpočúvaní novinára Toma Nicholsona.

október 2014 - Na dne Kučišdorfskej priehrady, ktorú pre úpravy vypúšťali vodohospodári, sa našla údajná zbraň právnika.

november 2014 - Zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Martin Krčmárik informoval, že v prípade vraždy právnika Ernesta Valka neboli zistené nové skutočnosti, ktoré by mohli viesť k vzneseniu obvinenia voči konkrétnej osobe.

11. októbra 2017 - Policajný vyšetrovateľ obvinil dve osoby v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Jedna je obvinená z vraždy, druhá z lúpeže. Jozef R. čelí obvineniu z vraždy právnika Ernesta Valka a ďalších trestných činov. Jaroslava K. polícia obvinila pre zločin lúpeže spáchanej so zbraňou. Jozef R. sa momentálne nachádza vo väzení pre inú trestnú činnosť, Jaroslav K. je zatiaľ vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

16. augusta 2018 - Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby na dvoch mužov. Ide o Jozefa R., obvineného z obzvlášť závažného zločinu vraždy, a Jaroslava K., ktorý je obvinený zo zločinu lúpeže.