Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Polícia odmietla podozrenia pre darovanie migov

Na snímke rozlúčka so stíhačkami MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Generálna prokuratúra SR pre darovanie stíhačiek evidovala viacero trestných oznámení, podala ho napríklad aj vtedajšia opozičná strana Smer-SD.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Polícia nevidí dôvod na začatie trestného stíhania v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Vec odmietla. Rozhodnutie vyšetrovateľa nie je právoplatné vzhľadom na podanú sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať dozorový prokurátor. Pre TASR to potvrdila Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru.

"V trestnej veci podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov v súvislosti okrem iného aj s darovaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu bolo vyšetrovateľom Policajného zboru vydané rozhodnutie, pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania," skonštatovala Dobiášová. Rovnako vyšetrovateľ nevidel dôvod ani na postup podľa paragrafu, ktorý hovorí o odložení veci, ak je trestné stíhanie neúčelné.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Generálna prokuratúra SR pre darovanie stíhačiek evidovala viacero trestných oznámení, podala ho napríklad aj vtedajšia opozičná strana Smer-SD.