Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Polícia pripravila s ďalšími partnermi Deň zodpovednosti

Policajný zbor SR (PZ SR) spolu so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (BECEP) pripravili nadnes pokračovanie preventívno-osvetovej akcie Deň zodpovednosti zameranej na zodpovednú konzumáciu alkoholu. Foto: nehoda

Deň zodpovednosti sa dnes koná na viacerých miestach v Bratislave. Ďalej sa akcia koná v Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

Bratislava 2. júla (TASR) - Policajný zbor SR (PZ SR) spolu so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (BECEP) pripravili nadnes pokračovanie preventívno-osvetovej akcie Deň zodpovednosti zameranej na zodpovednú konzumáciu alkoholu.

"Ide o akciu, ktorú polícia považuje za zmysluplnú. Nedávna podobná dopravná akcia Jablko-Citrón mala úspešný dopad," povedal dnes na spoločnej tlačovej konferencii viceprezident PZ SR Ľubomír Ábel. Zároveň informoval, že k 30. júnu zaevidovali príslušníci polície 6331 nehôd, pri ktorých bolo dovedna usmrtených 128 osôb. Zo spomínaného počtu bolo 756 nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu a zahynulo pri nich 13 osôb. Za prvých päť mesiacov tohto roku pri dopravných nehodách evidovali ešte 385 ťažko a 2052 ľahko zranených. "S čím nie sme spokojní, je počet usmrtených osôb a s číslom, kde pri nehodách zohral úlohu alkohol," zdôraznil policajný viceprezident. Poznamenal, že od roku 2008 počet nehôd, usmrtených, ako aj nehôd pod vplyvom alkoholu má klesajúcu tendenciu. "Vývoj je klesajúci, ale ešte stále je nepriaznivý," dodal.

Čo sa týka dnešného Dňa zodpovednosti, ide už o tretí ročník tohto projektu. Ako pri predošlých dvoch ročníkoch bude aj dnes v centre pozornosti zodpovednosť vodičov. Tento rok budú navyše v záujme polície, pivovarníkov aj cyklisti, pre ktorých je v rámci novej akcie OpriBIKI pripravený Kódex zodpovedného cyklistu.

Vo všetkých krajských mestách sa policajné hliadky zamerajú na kontrolu alkoholu v krvi vodičov a cyklistov. Obzvlášť v letných mesiacoch, ako pripomenuli na dnešnej tlačovej konferencii organizátori akcie, sa práve cyklisti stávajú súčasťou cestnej premávky. "Alkohol v krvi cyklistu má rovnaké účinky ako v krvi vodiča motorového vozidla. Strata pozornosti, koordinácie i schopnosti pohotovo reagovať je porovnateľná, preto sa aj cyklista pod vplyvom alkoholu stáva v cestnej premávke veľmi nebezpečným," uviedla dnes prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná, ktorá projekt Dňa zodpovednosti zastrešuje.

Fotogaléria: Deň zodpovednosti - Alkohol za volant nepatrí


V porovnaní s tohtoročnou predbežnou štatistikou za celý minulý rok zaregistrovali 13.586 dopravných nehôd, z tohto bolo nehôd pod vplyvom alkoholu 1696. Celkový počet usmrtených osôb bol 223 a pri nehodách zavinených pod vplyvom alkoholu bolo 23 obetí.

Policajný zbor SR (PZ SR) spolu so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (BECEP) pripravili nadnes pokračovanie preventívno-osvetovej akcie Deň zodpovednosti zameranej na zodpovednú konzumáciu alkoholu.
Foto: nehoda
Nehody pod vplyvom alkoholu za prvých päť mesiacov tohto roka mali na svedomí v 535 prípadoch vodiči motorových vozidiel, v 14 prípadoch motocyklisti, v 25 cyklisti a napokon v 62 prípadoch chodci. Za uvedené obdobie sa stali cyklisti účastníkmi dopravných nehôd v 155 prípadoch. K dnešnému dňu 14 z nich nehodu neprežilo, 28 cyklistov utrpelo ťažké zranenie. Cyklisti zavinili tento rok 113 dopravných nehôd, pri ktorých umrelo sedem ľudí, 23 sa zranilo ťažko a 60 ľahko. Alkohol u cyklistu - vinníka bol zistený v 25 prípadoch. "Za posledné obdobie sme zaznamenali tragické kuriózne prípady nehody cyklistov. V jednom prípade sa zrazili dvaja cyklisti a jeden z nich nehodu neprežil," zdôraznil Ábel. Dodal, že nie sú výnimky, keď polícia prichytí cyklistov, ktorým namerali jedno a dokonca aj viac ako dve promile alkoholu v krvi.

Deň zodpovednosti sa dnes koná na viacerých miestach v Bratislave, na Dolnozemskej ulici sú prítomné aj médiá. Ďalej sa akcia koná v Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Policajné hliadky budú lokalizované najmä na miestach, kde je okrem vozidiel i zvýšená frekvencia cyklistov. Tí, u ktorých zistia alkohol v krvi, budú sankcionovaní v zmysle platnej legislatívy. Pre zodpovedných vodičov a cyklistov majú pivovarníci po jazde pripravenú odmenu v podobe nealkoholického piva s odporučenou konzumáciou až po jazde, povedala Hurná.