Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pochod Za slušné Slovensko podporili v mestách tisíce ľudí

Na snímke zhromaždenie Za spravodlivé Slovensko pred NR SR v Bratislave 18. októbra 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Dav ľudí v Bratislave prešiel od Hodžovho námestia až k budove parlamentu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Pochod iniciatívy Za slušné Slovensko podporili v piatok v Bratislave tisícky ľudí. Iniciatíva naďalej volá po vyšetrení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, dôslednom vyšetrení káuz a novej dôveryhodnej vláde. Aktuálny pochod je podľa organizátorky Karolíny Farskej reakciou na terajšie kauzy.

Konkrétne na zverejnenie informácií z aplikácie Threema Mariana K., ktorý je obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy, ako aj jeho údajnej nahrávky s prokurátorom Dobroslavom Trnkom a nahrávky Gorily.

Zhromaždenie Za spravodlivé Slovensko v Košiciach 18. októbra 2019.
Foto: TASR – František Iván


"Vidíme, že ten verejný tlak má zmysel, tí ľudia postupne odchádzajú," skonštatovala Farská. Slovensko podľa nej prechádza očistným procesom, hoci niektoré zmeny trvajú dlhšie, pretože aktuálny stav nie je výsledkom jednej vlády.

Dav ľudí prešiel od Hodžovho námestia až k budove parlamentu. Zhromaždenie svojou účasťou podporila česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, duchovný Daniel Pastirčák a sociológ Martin Bútora.

Pred budovou Národnej rady SR organizátori vyzvali k odstúpeniu sudkyňu Moniku Jankovskú, prokurátora Dobroslava Trnku, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a na odchod Roberta Fica z politiky. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyzvali k činom.

Ďalšie zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko sú podľa organizátorov podmienené aktuálnym dianím. Plánované sú len dve - na výročie Nežnej revolúcie a vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Protestné podujatie zorganizovala v piatok aj mimoparlamentná strana Za ľudí. Pred úradom vlády v Bratislave verejne púšťali údajnú nahrávku Gorily a komunikácie Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Akciu podporili opoziční zástupcovia Richard Sulík a Ondrej Dostál (obaja SaS) a mimoparlamentných strán a hnutí Michal Truban z Progresívneho Slovenska, Miroslav Beblavý zo Spolu-OD a Alojz Hlina z KDH.

Za spravodlivé Slovensko v centre Košíc demonštrovali stovky ľudí


Za spravodlivé Slovensko prišlo v piatok podvečer na Hlavné námestie v Košiciach demonštrovať viac ako 500 ľudí. K požiadavkám protestu iniciatívy Za slušné Slovensko patrí odstúpenie osôb z funkcií v súvislosti s korupčnými kauzami. Podujatie, ktoré trvalo necelú hodinu, prebehlo pokojne a bez incidentov.

Zhromaždenie Za spravodlivé Slovensko v Košiciach 18. októbra 2019.
Foto: TASR – František Iván


"Dôvod, prečo sme sa takto narýchlo rozhodli zorganizovať tento protest, sú dve nahrávky, ktoré boli zverejnené tento týždeň. Ak sa potvrdí pravosť ich obsahu, bude to dôkaz obludnej korupcie na najvyšších priečkach nášho štátu," uviedol pre TASR jeden z organizátorov Jakub Ivančo.



Protest reaguje na zverejnenie nahrávky Gorila, nahrávky rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a podnikateľa Mariana K. i prepisy údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema medzi bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti Monikou Jankovskou a Marianom K. Na úvod protestu púšťali záznamy z oboch nahrávok.

K požiadavkám iniciatívy patrí naďalej nová dôveryhodná vláda, vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, a vyšetrenie káuz, o ktorých písal. Zároveň iniciatíva žiada o odstúpenie z funkcie sudkyňu Moniku Jankovskú, prokurátora Dobroslava Trnku a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyzýva na okamžité konanie a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi adresuje výzvu na odchod z politiky.