Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slovenský register: Po pôrode možno darovať pupočníkovú krv

Ilustračná snímka Foto: TASR/Daniel Veselský

Pupočníkovú krv je možné darovať vo vybraných pôrodniciach v Trenčíne, Poprade, Prešove, Starej Ľubovni a na bratislavských Kramároch.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Na Slovensku možno po pôrode darovať pupočníkovú krv. Jej krvotvorné kmeňové bunky sa využívajú na liečbu viac ako 80 ochorení, ako napríklad leukémie, myelómu či lymfómu. TASR o tom informoval Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, ktorý ju zhromažďuje a uchováva. Dosiaľ vyhovel 42 žiadostiam o poskytnutie uchovaných vzoriek.

"Všetky jednotky pupočníkovej krvi, ktoré idú na medzinárodnú výmenu, musia byť vopred schválené Národnou transplantačnou organizáciou. Ich kvalita musí spĺňať medzinárodné štandardy," ozrejmil riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie Daniel Kuba.

Pupočníkovú krv je možné darovať vo vybraných pôrodniciach v Trenčíne, Poprade, Prešove, Starej Ľubovni a na bratislavských Kramároch. Bunky z pupočníkovej krvi sa ukazujú ako zásadné pre regeneratívnu medicínu či pre nové oblasti bunkovej terapie.

Významnú časť využitia pupočníkovej krvi tvoria aj súrodenecké odbery a následné transplantácie. "Súrodenecké odbery sú indikované, ak má dieťa v rodine ochorenie štandardne liečiteľné transplantáciou krvotvorných kmeňových buniek. Odber indikuje ošetrujúci lekár dieťaťa, keď je matka znova tehotná," ozrejmil register, ktorý ho realizuje spoločne s bankou pupočníkovej krvi Cord Blood Center.

Od roku 2004 zrealizovali viac ako 260 indikovaných súrodeneckých odberov. Liečba pupočníkovou krvou sa na Slovensku uskutočnila pri chronickej myeloidnej leukémii, akútnej lymfoblastovej leukémii, Blackfanovej-Diamondovej anémii, adrenoleukodystrofii a aplastickej anémii. "Celkovo išlo o šesť podaní," dodal register.