Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. PELLEGRINI: Slovensko je ochotné zorganizovať kohézny summit

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Premiér SR to uviedol v stredu vo Varšave krátko po stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým.

Varšava 25. apríla (TASR) - V rámci predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4), ktoré preberá 1. júla, je Slovenská republika ochotná zorganizovať kohézny summit v Bratislave. Uviedol to v stredu vo Varšave predseda vlády SR Peter Pellegrini krátko po stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým.

"Informoval som poľského premiéra, že vzhľadom na veľmi aktuálnu potrebu hovoriť o budúcom viacročnom finančnom rámci sa v rámci predsedníctva V4 rozhodneme zorganizovať takzvaný kohézny summit alebo pozvať priateľov kohézie do Bratislavy, aby sme si o tom, ako má budúci rozpočet EÚ vyzerať, hovorili za rokovacím stolom na úrovni lídrov a nie dozvedali sa to z článkov či uniknutých informácií, o ktorých nevieme dnes povedať, či sú pravdivé," vyhlásil Pellegrini.

Kohézna politika má podľa Pellegriniho svoje opodstatnenie aj v roku 2020. "Každý Európan, bez ohľadu na to, kde sa narodí, má mať rovnaké podmienky," povedal slovenský premiér. Prostriedky z EÚ by mali podľa neho smerovať tam, kde ešte existujú regionálne rozdiely a kde nie je dobudovaná infraštruktúra. Pellegrini rešpektuje, že rozpočet EÚ po roku 2020 by mal byť iný ako sme zvyknutí, ale mal by byť spravodlivý".

Morawiecki v tejto súvislosti pripomenul, že napriek tomu, že Poľsko a Slovensko sú už 14 rokov členmi EÚ, majú z ekonomického hľadiska ešte čo doháňať. Doplnil tiež, že obe krajiny majú na budúci rozpočet EÚ rovnaký názor.

Britský denník Financial Times začiatkom tohto týždňa upozornil, že v rámci reformy politiky súdržnosti existuje návrh na presun desiatok miliárd eur z fondov EÚ zo strednej a východnej Európy - z krajín ako Poľsko, Maďarsko a Česká republika - do krajín, ktoré zasiahla finančná kríza, ako sú Grécko a Španielsko.

Zmeny v prerozdeľovaní rozpočtu EÚ môžu po roku 2020 postihnúť členské krajiny zo strednej či východnej Európy, ktoré nebudú rešpektovať základné hodnoty EÚ, napísal denník s odvolaním sa na zdroje z Európskej komisie.

Obaja premiéri konštatovali, že slovensko-poľské vzťahy sú na nadštandardnej úrovni. Zároveň vyjadrili záujem o ich ďalšie zlepšovanie. "Teší nás, že Slovensko a Poľsko majú medzi sebou dobrú spoluprácu, ktorá sa prehlbuje," vyhlásil Morawiecki. "Medzi Slovenskom a Poľskom nie sú žiadne otvorené otázky, ktoré by sme museli riešiť," dodal Pellegrini.

Premiéri sa taktiež zhodli na výborných vzťahoch v rámci formátu V4. Prisľúbili, že budú pracovať na ich ďalšom posilňovaní.

Pellegrini poľského premiéra aj s poľskou vládou pozval na Slovensko. Má v záujme pokračovať v spoločných rokovaniach vlád oboch krajín. Takéto rokovania podľa neho prispievajú k prehlbovaniu spolupráce.

Morawiecki doplnil, že sa s Pellegrinim dohodli, že Slovensko a Poľsko budú spolupracovať v oblasti daňovej politiky. Podľa Pellegriniho budú spoločne pracovať na tom, aby spoločnosti, ktoré majú zisky na území Slovenska či Poľska, v týchto krajinách aj odvádzali dane.

osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová