Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Paška: Tí, čo hlasovali proti deklarácii o zvrchovanosti, strašia ľudí

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská národná rada prijala deklaráciu o zvrchovanosti 17. júla 1992. V nej slávnostne vyhlasuje, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

Bratislava 17. júla (TASR) - Prijatie deklarácie o zvrchovanosti SR nebolo výkrikom do tmy, špekulácie na túto tému sú preto nemiestne.

Uviedol to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý pri príležitosti 20. výročia prijatia tohto dokumentu prijal v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave členov vládneho kabinetu. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) odovzdal pri tejto príležitosti kópiu deklarácie, ako aj originál stenogramu z rokovania poslancov o tomto dokumente.

Paška pripomenul, že deklarácia o zvrchovanosti bola len jasným pokračovaním v historickom smerovaní Slovenska za samostatnosťou, ktoré začalo ešte v 19. storočí.

"To, čo sa udialo tu v historickej budove Slovenskej národnej rady 17. júla 1992, nebola žiadna náhoda. Bol to prirodzený kontext a prirodzený vývoj. A tak chcem v tento deň požiadať, aby sme už prestali špekulovať, aby sme si vážili tú hŕstku tých, ktorí nezabúdali, tých, ktorí niesli silu hodnôt a intelektu," zdôraznil v príhovore Paška. Zároveň poďakoval Ficovi, ktorý ako poslanec deklaráciu podporil.

Paška zároveň kritizoval niektorých poslancov Slovenskej národnej rady, ktorí pred 20 rokmi hlasovali proti deklarácii o zvrchovanosti SR, avšak dnes strašia ľudí úvahami o hroziacej strate suverenity krajiny. "Strašia ľudí po celom Slovensku tým, ako prídeme o svoju suverenitu, identitu, autenticitu, ak náhodou prijmeme práve to, čo deklarácia vyjadrila - humánny a humanitný odkaz spoločného európskeho priestoru vo vyššej miere politickej a ekonomickej integrácie," podčiarkol šéf parlamentu.

Slovenská národná rada prijala deklaráciu o zvrchovanosti 17. júla 1992. V nej slávnostne vyhlasuje, že "tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo". V dokumente sa hovorí o práve Slovákov na sebaurčenie, ako aj o záväzku rešpektovať demokratické a humanistické odkazy sveta a Európy a záväzku dodržiavať práva všetkých občanov a predstaviteľov menšín.

Tu bude player