Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lukáš Parízek odovzdal Ukrajine tabuľky s označením mínových polí

Na archívnej snímke Lukáš Parízek. Foto: MZVaEZ SR

Výbuchy mín si na Ukrajine v období rokov 2014-17 vyžiadali 1720 civilných obetí.

Mariupol/Bratislava 13. apríla (TASR) – Výstražné tabuľky s označením mínových polí odovzdal v piatok v Donbase predstaviteľom Medzinárodnej asociácie na podporu Ukrajiny štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek (nominant SNS).

Dovedna 8600 kusov tabuliek v celkovej hodnote 6000 eur doručilo Slovensko Ukrajine ako humanitárnu pomoc.

Výbuchy mín si na Ukrajine v období rokov 2014-17 vyžiadali 1720 civilných obetí. Ukrajina je na piatom mieste na svete v štatistikách nakladenej nevybuchnutej munície, pričom krajine chýbajú aj tabuľky na označovanie mínových polí.

Podľa správ OSN sa východná Ukrajina rýchlym tempom stáva jednou z najzamínovanejších oblastí na svete.

"Míny na Donbase zabíjajú viac ľudí než kdekoľvek inde na svete a najsmutnejší na tom je fakt, že tieto míny zabíjajú aj nevinné deti," skonštatoval Parízek.

"Ak tento problém nebudeme účinne riešiť, bude predstavovať na dlhé roky prekážku v znovuvybudovaní a ďalšom rozvoji oblasti," povedal Parízek a upozornil, že na prítomnosť mín doplácajú celé komunity. Ľudia podľa neho nemôžu obhospodarovať pôdu, miestne ekonomiky stagnujú, poškodená je aj infraštruktúra.

Medzinárodná asociácia na podporu Ukrajiny, ktorá od Parízka prijala varovné tabuľky s označením mínových polí, je nezisková organizácia zameraná na lekársku a humanitárnu pomoc ukrajinským nemocniciam, školám, detským domovom a geriatrickým strediskám. V spolupráci s touto organizáciou Slovensko poskytlo liečbu a fyzickú a psychickú rehabilitáciu pre viac než 300 ranených - účastníkov protestov na Majdane, detí, vdov a ukrajinských vojakov.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec