Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pamätníky padlým v 1. svetovej vojne v okolí Senice prešli renováciou

Na snímke pamätník padlým v prvej svetovej vojne v obci Kuklov pri Senici. Pomník padlým pomohli svojimi finančnými príspevkami postaviť rodáci z obce, ktorí sa vysťahovali do Ameriky. Tento fakt potvrdzuje aj nápis na ňom. Okrem nápisu Na pamiatku vo svetovej vojne padlým hrdinom založili z milodarov roku 1927 občania Kuklovskí, je na ňom aj dôvetok Za pomoci našich amerických bratov. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Žiadny dostupný zdroj neuvádza, odkiaľ čerpali autori motív.

Jablonica/Kuklov 15. januára (TASR) - V okolí Senice sa nachádzajú pamätníky padlým v prvej svetovej vojne. Dva z nich, v Jablonici a Kuklove, prešli v poslednom desaťročí renováciou.

Ústredným motívom pamätníka v Jablonici je Ježiš Kristus stojaci v člne a dvaja vojaci, jeden ležiaci ranený alebo mŕtvy a druhý kľačiaci nad ním.

O pamätníku sa zachovalo minimum oficiálnych údajov. Námet na vytvorenie sochy "Ježiš zachraňuje topiacich sa", čerpali neznámi kamenári zo Sliezska z Biblie. Pomník bol postavený v roku 1933 z pieskovca. "Na podstavci pod sochou Ježiša je umiestnený zoznam Jabloničanov padlých v prvej svetovej vojne spolu s nápisom Padlým vojakom venujú občania Jablonickí," uviedla Želmíra Harasníková z obecného úradu. Pomník prešiel rekonštrukciou, ktorá sa začala v roku 2009 a ukončená bola v roku 2013.

Žiadny dostupný zdroj neuvádza, odkiaľ čerpali autori motív. Ani najstarší žijúci občania v Jablonici nevedeli ozrejmiť, čo bolo predlohou kamenárom zo Sliezska. Viacerí tvrdia, že to bolo Evanjelium podľa Lukáša.

Aj na pamätníku v Kuklove sa spájajú svetské motívy s cirkevnými. Vojak lúčiaci sa s manželkou a dieťaťom ukazuje na ukrižovaného Krista na kríži. Text na pamätníku to vysvetľuje slovami "Tomuto Kristu vás porúčam".

Na snímke pamätník padlým v prvej svetovej vojne v obci Kuklov pri Senici 14. január 2018. Aj na pamätníku v Kuklove sa spájajú svetské motívy s cirkevnými. Vojak lúčiaci sa s manželkou a dieťaťom ukazuje na ukrižovaného Krista na kríži.
Foto: TASR Zdenko Dzurjanin


Na snímke pamätník padlým v prvej svetovej vojne v obci Kuklov pri Senici.
Foto: TASR Zdenko Dzurjanin


Pomník padlým pomohli svojimi finančnými príspevkami postaviť rodáci z obce, ktorí sa vysťahovali do Ameriky. Tento fakt potvrdzuje aj nápis na ňom. Okrem nápisu "Na pamiatku vo svetovej vojne padlým hrdinom založili z milodarov roku 1927 občania Kuklovskí", je na ňom aj dôvetok "Za pomoci našich amerických bratov". Na pamätníku nechýba ani poetické vyjadrenie hrôz vojny "Ďaleko od rodných chát v cudzine večný sen sníme, otcovia, manželia, bratia a synovia, deti bo zloba vojny nás nevinných v ohni a dyme nevoľne pohnala v predčasnú smrť za obeti."

Pamätník postupom času chátral a tak bola nutná jeho oprava. Tej sa podujal výtvarník a remeselník Martin Horinka. "Dielo z roku 1927 som v Kuklove zrenovoval v júni 2017. Od vzniku pamätník prišiel o drobné súčasti, ktoré boli nahradené umelým pieskovcom," povedal výtvarník. Samotný pomník je z pieskovca, ktorý časom sčernel. "Po chemickom vyčistení a konzervácii bol preto použitý aj zosvetľujúci paropriepustný pieskovcový náter, ktorým sa pamätníku navrátila pôvodná krása," priblížil postup prác Horinka.