Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŽIGA: Bývalé predstavenstvo MH Manažment je už vymenené

Na archívnej snímke minister hospodárstva Peter Žiga počas brífingu, na ktorom oznánil, že dozorná rada spoločnosti MH Manažment dnešným dňom končí. 12. októbra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd

V orgánoch spoločnosti MH Manažment sú podľa jeho slov zatiaľ zamestnanci Ministerstva hospodárstva SR, pretože sa na posty pripravuje riadne výberové konanie.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Bývalé predstavenstvo štátnej firmy MH Manažment je už vymenené. Potvrdil to po dnešnom rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD), ktorý vo štvrtok (12.10.) oznámil odvolanie dozornej rady (DR) MH Manažmentu, najmä pre neprofesionálny postup pri odmene pre advokáta Radomíra Bžána zastupujúceho štát v spore ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG).

"Je odvolaná dozorná rada, je vymenené predstavenstvo. Prišlo nové predstavenstvo, ktoré bude robiť ďalšie právne kroky," priblížil dnes Žiga. V orgánoch spoločnosti MH Manažment sú podľa jeho slov zatiaľ zamestnanci MH SR, pretože sa na posty pripravuje riadne výberové konanie.

Žiga 12. októbra 2017 oznámil, že DR spoločnosti MH Manažment tým dňom končí. Považuje totiž postup orgánov firmy v právnom spore ohľadom VEG za neprofesionálny. Žiga zároveň avizoval, že sa zmenia stanovy spoločnosti MH Manažment, a potom sa vykonajú aj zmeny v predstavenstve.

"Na základe všetkých faktov, ktoré mám k dispozícii, som sa rozhodol vyvodiť manažérsku zodpovednosť voči spoločnosti MH Manažment. Prijal som nasledovné personálne rozhodnutie. Dnešným dňom odvolávam všetkých členov dozornej rady spoločnosti MH Manažment a menujem novú dozornú radu. Následne budú notárskou zápisnicou zmenené stanovy spoločnosti, aby bolo možné vymeniť predstavenstvo spoločnosti MH Manažment. DR následne urobí personálne zmeny v predstavenstve spoločnosti MH Manažment. Od nového vedenia budem očakávať, že zabezpečí, aby sa v budúcnosti podobné situácie neopakovali," povedal minulý týždeň Žiga.

"Pokiaľ ide o samotnú výšku odmeny pre advokáta na úrovni 77 miliónov eur, bola neprimeraná a nikdy by som nesúhlasil s jej vyplatením. S vyrokovanou sumou 17,6 milióna eur nie som spokojný. Podľa môjho názoru mala byť na úrovni 1 %, maximálne 2 % zo súdenej sumy, čo by predstavovalo úroveň zákonnej tarify," dodal 12. októbra Žiga.

Šéf MH SR 11. októbra 2017 po rokovaní vlády v reakcii na v utorok (10. 10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Radomíra Bžána uviedol, že nie je "úplne spokojný". Scarlett Filipovičová z MH Manažment 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva MH Manažment Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 % z pôvodných 11 %.