Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

P. Kmec ocenil ambíciu posilňovať zahraničnopolitický konsenzus

Na archívnej snímke Peter Kmec (SMER-SD). Foto: TASR Michal Svítok

Kmec si myslí, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) je v oblasti zahraničnej a európskej politiky veľmi neskúsený, pretože v minulosti ho táto oblasť nikdy nezaujímala.

Bratislava 4. júla (TASR) – Poslanec Národnej rady SR Peter Kmec odchádzajúci zo Smeru-SD ocenil ambíciu rezortu zahraničných vecí posilňovať na Slovensku zahraničnopolitický konsenzus založený na pevnom ukotvení v Európskej únii a NATO. V rámci hodnotenia prvých 100 dní šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS) v úrade však pripomenul, že výkon zahraničnej a európskej politiky je potrebné hodnotiť v kontexte výkonu celej vlády, a tam podľa jeho slov „narážame na viacero znepokojivých momentov.“

Podobne ako iné ministerstvá, aj MZVaEZ SR sa muselo podľa Kmeca venovať situácii s novým koronavírusom a úlohu si rezort plnil zodpovedne. „Podrobne sledoval situáciu vo svete a vytvoril takzvanú cestovnú mapu bezpečných, menej bezpečných a rizikových krajín. Tieto aktuálne analýzy sú dôležité pri vydávaní odporúčaní našim občanom a firmám pri ich cestách do zahraničia, ako aj pri odborných rozhodnutiach vládnych orgánov o znižovaní rizika šírenia nákazy zo zahraničia,“ uviedol Kmec pre TASR. Znepokojilo ho však, že niektoré rozhodnutia krízového štábu sa prijímali bez aktívnej účasti MZVaEZ SR, čo mohlo znižovať kvalitu, aktuálnosť a relevanciu opatrení.

Za jednu z hlavných výziev slovenskej zahraničnej služby považuje Kmec posilňovanie ekonomickej diplomacie, ktorej podľa neho chýba efektívna koordinácia, a ktorá naráža na fragmentáciu personálnych a finančných zdrojov. V programovom vyhlásení vlády mu tiež chýba vízia budovania vzťahov SR s Ruskou federáciou a Čínou.

Kmec si myslí, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) je v oblasti zahraničnej a európskej politiky „veľmi neskúsený“, pretože v minulosti ho táto oblasť nikdy nezaujímala. „Na úrade vlády nemá premiér vybudovaný zahraničnopolitický tím, všetko mu pokrýva MZVaEZ SR na diaľku, z čoho potom pramenia také nečakané a spontánne iniciatívy, akej sme boli svedkami okolo 100. výročia Trianonu,“ priblížil. Tvrdí, že aj v súvislosti s koronakrízou išiel Matovič do rozhodnutí, z ktorých vznikali otázniky medzinárodného spoločenstva a zahraničných médií, aké sú skutočné pohnútky takejto legislatívy.

Kmec si myslí, že ďalšou veľkou neznámou je schopnosť efektívneho využívania eurofondov na Slovensku. Počas prvých 100 dní bolo podľa Kmeca možné vidieť, že čerpanie peňazí Európskej únie v čase krízy je na Slovensku veľmi pomalé a slabé napriek tomu, že Európska komisia maximálne uvoľnila pravidlá flexibility. Z pohľadu Kmeca je nevyhnutné jednotné riadenie európskych politík z jedného miesta.