Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

P. Frešovi sa nepozdáva pojem 'materská dovolenka'

Foto: TASR/Martin Baumann

Plánuje preto ešte v tomto roku predložiť do parlamentu poslanecký návrh, ktorý by nahradil slovo dovolenka napríklad slovom starostlivosť.

Bratislava 13. mája (TASR) - Poslancovi Národnej rady SR Pavlovi Frešovi (SDKÚ-DS) sa nepozdáva pomenovanie starostlivosti o novorodencov pojmom "materská dovolenka". Plánuje preto ešte v tomto roku predložiť do parlamentu poslanecký návrh, ktorý by nahradil slovo dovolenka napríklad slovom starostlivosť.

"Aj z úcty k matkám sa treba zamyslieť minimálne nad tým, či nie je čas materskú a rodičovskú dovolenku nahradiť iným slovným spojením... V tomto prípade nemožno hovoriť o dovolenke v pravom slova zmysle. Starostlivosť o deti je náročným povolaním, ale hlavne poslaním, v ktorom majú matky nezastupiteľné miesto," konštatoval v písomnom vyhlásení pre médiá kandidát na post predsedu SDKÚ-DS.

Poslanec, ktorý je zároveň predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), zároveň prízvukoval, že je potrebná podpora rodín zo strany štátu. "Tlak na šetrenie a splnenie rozpočtových kritérií EÚ zasahuje aj rodiny. Nie je ale správne, ak sa hneď na začiatku rieši odoberanie prídavkov na deti pracujúcim rodičom, krátenie rodičovských príspevkov prípadne daňového bonusu," poznamenal.