Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Pavol Demeš predstavil vo Washingtone knihu Priateľ-partner-spojenec

Snímka z uvedenia knihy Pavla Demeša o slovensko-amerických vzťahoch "Priateľ, Partner, Spojenec" v rezidencii slovenského veľvyslanca vo Washingtone Ivana Korčoka. Foto: Teraz.sk

Knihou chcel Demeš poukázať na to, ako sa za ostatné zhruba štvrťstoročie vzťahy medzi Spojenými štátmi a Slovenskom vyvíjali a akú majú kvalitu.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Poukázať na to, ako sa za ostatné zhruba štvrťstoročie vyvíjali vzťahy medzi Spojenými štátmi a Slovenskom a akú majú kvalitu, bolo cieľom bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR Pavla Demeša pri písaní bilingválnej knihy "Priateľ-partner-spojenec: Príbeh slovensko-amerických vzťahov od nežnej revolúcie dodnes". V piatok (16. 11.) ju predstavil v rezidencii slovenského veľvyslanca vo Washingtone Ivana Korčoka.

"Najdôležitejším príspevkom Spojených štátov pre Slovensko počas 25 rokov jeho samostatnosti bola ich účasť na transformačnom a integračnom úsilí, predovšetkým pri snahe Slovenska vstúpiť do NATO,"
povedal veľvyslanec SR v USA Ivan Korčok.

Demeš vyzdvihol vzťahy so Spojenými štátmi ako kľúčové. "Obdobie po Nežnej revolúcii dosiaľ nebolo zmapované v knižnej publikácii, a tak som sa na to podujal ako nehistorik, avšak ako človek, ktorý mal možnosť vidieť to a byť súčasťou týchto vzťahov," povedal Demeš. Kniha podľa neho hovorí o politikoch a diplomatoch, ktorí sa podieľali na vytváraní vzťahov Slovenska a USA od Nežnej revolúcie.

"Jej názov v zásade obsahuje to, o čom ten vzťah je - gradáciu vzťahu priateľ-partner-spojenec. Tou knihou som chcel poukázať na to, ako sa za ostatné zhruba štvrťstoročie vzťahy medzi Spojenými štátmi a Slovenskom vyvíjali a akú majú kvalitu," spresnil Demeš. Pripomenul, že Slovensko ako samostatná krajina oslavuje 25. výročie vzťahov s USA a zároveň si pripomína aj storočnicu vzťahov s touto krajinou ako súčasť bývalého Československa. "Kniha je bilingválna, to znamená, že chcem, aby si ju mali možnosť prečítať nielen naši občania, ale aj medzinárodná komunita, aby cez túto knihu pochopili náš veľmi zaujímavý vývoj za ostatné štvrťstoročie," uzavrel Demeš.