Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Označovanie strelných zbraní na civilné použitie sa má upraviť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Ide o zosúladenia právnej úpravy na Slovensku s právom Európskej únie v oblasti označovania strelných zbraní na civilné použitie, napríklad veľkosť písma, typ abecedy, forma číslovania.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Označovanie strelných zbraní na civilné použitie a požiadavky na poplašné a signálne zbrane sa majú upraviť. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu.

Ide o zosúladenia právnej úpravy na Slovensku s právom Európskej únie v oblasti označovania strelných zbraní na civilné použitie, napríklad veľkosť písma, typ abecedy, forma číslovania. Dotýka sa tiež oblasti uplatňovania základných požiadaviek na poplašné a signálne zbrane.

"Uplatnením týchto základných požiadaviek pri výrobe, úprave, oprave alebo inej úpravy poplašnej a signálnej zbrane, by nemalo byť možné tieto predmety zmeniť s použitím bežných nástrojov buď tak, aby vystrelili, alebo aby sa dali upraviť tak, aby boli schopné vystreliť strelu, náboj alebo projektil okamžitým uvoľnením nahromadenej energie, čím sa má okrem iného zabezpečiť vyššia ochrana verejného zdravia, života a majetku," priblížil rezort vnútra v predloženej dôvodovej správe.

Poslanci tiež schválili novelu zákona o kontrole v štátnej správe, podľa ktorej sa upresňuje zákon v oblasti kompetencií Úradu vlády SR pri plnení úloh v oblasti ochrany finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Zamestnanci Úradu vlády SR a zamestnanci orgánov EÚ môžu podľa novely požadovať ochranu a súčinnosť od príslušníkov Policajného zboru a orgánov činných v trestnom konaní najmä pri výkone administratívnych vyšetrovaní vedených Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) a inšpekcií a kontrol na mieste vykonávaných Európskou komisiou.

Dôvodom na novelizáciu zákona je okrem iného plnenie povinností SR vykonávať ochranu finančných záujmov EÚ prostredníctvom Úradu vlády SR.

Pri spolupráci s Európskym úradom pre boj proti podvodom je Úrad vlády SR oprávnený vyžiadať si od Policajného zboru, orgánov činných v trestnom konaní a súdov informácie z trestného konania a tie použiť na tento účel.