Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Z tepla vo štvrtok skolabovalo 61 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

V súvislosti s kolapsmi záchranári pripomínajú preventívne opatrenia na predchádzanie prehriatia organizmu, ktorým sú ohrozené najmä deti, seniori a chronickí pacienti.

Bratislava 19. júla (TASR) – Na Slovensku skolabovalo vo štvrtok (18.7.) z tepla 61 ľudí. TASR o tom informoval lektor odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Jozef Minár.

Záchranári museli zasahovať vo všetkých krajoch Slovenska. Najviac ľudí v počte 12 skolabovalo vo štvrtok v Banskobystrickom kraji, najmenej, päť, ich bolo v Trnavskom kraji.

V súvislosti s kolapsmi záchranári pripomínajú preventívne opatrenia na predchádzanie prehriatia organizmu, ktorým sú ohrozené najmä deti, seniori a chronickí pacienti. Zdržiavať sa treba v interiéroch medzi 11.00 až 15.00 h, keď teploty dosahujú maximum a je potrebné dbať na dostatočný pitný režim. Ten by mal zahŕňať najmä čistú vodu, minerálky, zriedené ovocné a zeleninové šťavy, menšie množstvo kávy a žiaden alkohol.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu odporúčajú záchranári kontaktovať tiesňovú linku 155.