Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolapsov z tepla v nedeľu ubudlo, záchranári ošetrili 51 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Najvyšší počet výjazdov sme zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav desať pacientov, najmenej v Bratislavskom kraji, kde potrebovali pomoc traja pacienti. 

Bratislava 20. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla sa v nedeľu (19.8.) v porovnaní so sobotou (18.8) mierne znížil. Zdravotnícki záchranári pomáhali po celom Slovensku v dôsledku vysokých teplôt 51 ľuďom. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Najvyšší počet výjazdov sme zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav desať pacientov, najmenej v Bratislavskom kraji, kde potrebovali pomoc traja pacienti. "Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín od 11.00 do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti," uviedla Krčová.

Ak sa už ľudia nevyhnú pobytu vonku, záchranári odporúčajú nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. „Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ podotkla Krčová.

V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.