Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONDEK: V prvom kole prišiel návrh iba na 0,9-% zvýšenie platov

Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Školskí odborári preto už na štvrtok (29.9.) zvolávajú zasadnutie predsedníctva, na ktorom budú rozhodovať, ako budú ďalej postupovať.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Štát navrhol v prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 percenta. TASR o tom informoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek. Školskí odborári preto už na štvrtok (29.9.) zvolávajú zasadnutie predsedníctva, na ktorom budú rozhodovať, ako budú ďalej postupovať.

"Situácia je taká, čo mňa prekvapilo, že návrh na navýšenie platov pre celú štátnu a verejnú správu na rok 2017 je vo výške predpokladanej inflácie, ktorá má byť 0,9 percenta," uviedol pre TASR Ondek s tým, že odborári takéto zvyšovanie platov odmietli. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) podľa Ondeka požaduje desaťpercentné navýšenie platov. Rokovania by mali pokračovať ešte tento týždeň.

Školskí odborári pritom chceli ísť do rokovaní o kolektívnej zmluve s 25-percentným navýšením platov. To však neprešlo cez KOZ. "My sa nádejame, že tých 25 percent sa dá dosiahnuť istou korektúrou jednak z úrovne ministerstva školstva, hlavne u začínajúcich pedagógov. Dajme tomu ich preradením do vyššej platovej triedy so zachovaním šesťpercentného osobného príplatku, ktorý majú doteraz, ale tak, aby neboli ohrozené jednotlivé tarifné triedy a platové stupne u kolegov, ktorí majú viac rokov praxe," dodal Ondek.

Na základe dnešného výsledku rokovaní zvolávajú školskí odborári na štvrtok (29.9.) zasadnutie predsedníctva zväzu, ale aj všetkých signatárov deklarácie, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku. "Budeme hovoriť o konkretizácii riešenia, čo ďalej so slovenským školstvom a čo ďalej urobíme, pokiaľ nedôjde k razantnému navýšeniu," dodal Ondek s tým, že vylúčené nie sú ani protesty.