Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odporúčané očkovanie má stále málo ľudí, hovorí odborníčka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Pripúšťa, že očkovanie ako zdravotnícky výkon môže mať aj nežiaduce účinky. Určite však nie sú také časté, ako sa objavujú na internete, hovorí prezidentka SEVS Zuzana Krištúfková.

Bratislava 8. januára (TASR) – Očkovanie, ktoré je len odporúčané, nemá na Slovensku viac ako desať percent ľudí, hovorí prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) Slovenskej lekárskej spoločnosti Zuzana Krištúfková. Aj zaočkovanosť proti chorobám, pri ktorých je očkovanie povinné, podľa nej klesá, stále však dosahuje okolo 95 percent.

"Počúvame, že generácia mladých ľudí viac dbá na svoje zdravie. Behajú, cvičia a zdravo sa stravujú, ide však najmä o skupinu tých vzdelanejších ľudí. Iní nám možno ani celkom nerozumejú, keď rozprávame o prevencii," myslí si prezidentka SEVS. Ak si chce Slovensko udržať uspokojivú úroveň zaočkovanosti, podľa nej sa nevyhne sankčným opatreniam, musí ich však vhodne zvoliť.

Problémom sú tiež medzery vo vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov. Podľa Krištúfkovej SEVS spolu s ďalšími organizáciami pracuje na tom, aby sa situácia postupne zmenila. "Najmä starších lekárov a zdravotníckych pracovníkov je ťažšie preškoliť, no aj na Slovensku máme lekárov, ktorí očkujú aj tehotné ženy a chronicky chorých, pozývajú na očkovanie esemeskami, mailami alebo telefonicky. To sa odzrkadľuje na zaočkovanosti a následne aj na chorobnosti," priblížila.

"Za minulú sezónu evidujeme 13 úmrtí spôsobených vírusom chrípky," tvrdí Krištúfková. To je podľa nej len špička ľadovca, lebo podľa štúdie úmrtnosti v čase chrípkovej epidémie na Slovensku zomrie ročne 800 ľudí na problém spôsobený chrípkou alebo v súvislosti s chrípkou. "Môže sa stať, že pacient srdciar prekoná chrípku, potom dostane infarkt a zomrie. Nie je však dokázené, že spúšťačom bola chrípka, a tak sa spoločnosť stále tvári, že chrípka nie je choroba," povedala epidemiologička.

Kriticky hovorí aj o ľuďoch, ktorí odmietajú očkovanie. "Dnes ľudia často naletia rôznym internetovým manipulátorom. Niektorí stále veria, že očkovanie proti osýpkam spôsobuje autizmus, hoci seriózne štúdie to veľakrát vyvrátili," skonštatovala. Je rada, že na internete sa už šíria aj výzvy, aby sa ľudia správali zodpovedne a dali sa očkovať. "No žiaľ, máme aj prípady ochorení a ťažkých poškodení zdravia u detí, ktorých rodičia odmietli zaočkovať," povedala Krištúfková.

Pripúšťa, že očkovanie ako zdravotnícky výkon môže mať aj nežiaduce účinky. Určite však nie sú také časté, ako sa objavujú na internete. "Nikto po očkovaní u nás nezomrel, ale na infekčné ochorenia zomrelo veľa ľudí," hovorí Krištúfková. Niektoré štáty prijali v zákone opatrenie, že štát odškodňuje deti alebo rodičov detí, ktoré mali po očkovaní zdravotné následky. To by však bolo možné len pri stanovení presných pravidiel. "Aj kolegovia v Česku hovoria, že niečo podobné pripravujú, ale vraj to vôbec nie je jednoduché. Tých prípadov je naozaj veľmi málo, žiaľ, niekedy sa vyskytnú náhodné časové súvislosti a rodičia potom tvrdia, že zdravotný problém vznikol po očkovaní," uzavrela.