Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Odborári žiadajú budúcu vládu, aby riešila problémy v školstve

Na snímke predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Martin Baumann

Žiadajú budúcu vládu, ktorá vznikne po voľbách, aby prijala potrebné opatrenia.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Odborári a organizácie, pôsobiace v školstve, zdôrazňujú naliehavú potrebu riešenia problémov v slovenskom školstve. Žiadajú budúcu vládu, ktorá vznikne po voľbách, aby prijala potrebné opatrenia. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek.

"Doteraz vlády, ktoré boli, si dávali do svojho programového vyhlásenia, že školstvo je pre nich prioritou, no nikdy to nebolo reálnou prioritou," zdôraznil predseda. Na utorkovom rokovaní organizácie hovorili o zmenách v atraktívnosti zamestnania pre budúce generácie a absolventov pedagogických a prírodovedeckých fakúlt. Riešili tiež sociálne postavenie pracovníkov v školstve, finančné zabezpečenie prevádzky škôl a investície do vedy a výskumu.

Ich cieľom je zvýšiť podiel hrubého domáceho produktu (HDP) do školstva. Chcú zvýšenie o minimálne šesť percent HDP, čím by sa podľa Ondeka Slovensko vyrovnalo vyspelým európskym krajinám. Okrem toho sa zaoberali zvyšovaním platov, kurikulárnou reformou, podporou výchovy a vzdelávania a rozvojom vysokých škôl.

Na výzve sa okrem Odborového zväzu školstva a vedy podieľali aj členovia Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl SR, Študentskej rady vysokých škôl, Klubu dekanov fakúlt VŠ SR, Združenia základných škôl Slovenska, Asociácie stredných odborných škôl Slovenska, Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Slovenska, Združenia odborných učilíšť, špeciálnych škôl a špeciálnych výchovných zariadení Slovenska, Asociácie základných umeleckých škôl SR a Asociácie centier voľného času.

Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl SR a Klub dekanov fakúlt VŠ SR v najbližšom období ešte prerokujú tieto návrhy vo svojich orgánoch, zdôraznil predseda. Priblížil, že ak budú schválené, politickým stranám ich odošlú v nasledujúcom týždni. S cieľom diskutovať o týchto otázkach sa budú snažiť po zostavení vlády stretnúť s predsedom budúceho vládneho kabinetu, ministrom financií a ministrom školstva.