Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Obyvatelia Hnúšte si požičiavajú knihy v nových priestoroch

Ilustračné foto Foto: TASR/Katarína Čižmáriková

Knižnica v Hnúšti vznikla v priestoroch bývalej materskej školy. Zápisné pre dospelých je 1,70 eura a deti do 15 rokov zaplatia za registráciu jedno euro. Požičanie knihy vyjde záujemcov 10 centov.

Hnúšťa 19. marca (TASR) - Obyvatelia Hnúšte si knihy požičiavajú už tri mesiace v nových priestoroch v centre mesta. Samospráva sa rozhodla presťahovať knižnicu, pretože na opravy starej budovy nemali peniaze, povedal pre TASR primátor Michal Bagačka.

Mesto prevádzkovalo knižnicu donedávna v starom rodinnom dome na Poľnej ulici, čo bolo pre samosprávu veľmi zaťažujúce.

"Dom už potreboval veľkú rekonštrukciu a na tú sme nemali peniaze. Vďaka podpore miestnej akčnej skupiny Malohont sme ale prerobili budovu v centre mesta, ktorá je naším majetkom. Spolu sme dostali 189.000 eur a samospráva sa podieľala päťpercentným spolufinancovaním. Do vynovených priestorov sme presťahovali celú knižnicu s tým, že tam vznikol priestor aj na širšie kultúrno-spoločenské využitie. Ľudia sa tam teraz stretávajú už aj pri besedách a vzniklo aj miesto na vystúpenia malých javiskových foriem," povedal Bagačka.

Knižnica v Hnúšti vznikla v priestoroch bývalej materskej školy. Zápisné pre dospelých je 1,70 eura a deti do 15 rokov zaplatia za registráciu jedno euro. Požičanie knihy vyjde záujemcov 10 centov.

"Som rád, že u nás sme nemuseli uvažovať, či má knižnica opodstatnenie aj v dnešnej dobe. Existuje dohoda, podľa ktorej si knižnice vzájomne požičiavajú literárny fond, čím sa zvyšuje dostupnosť literatúry aj pre našich obyvateľov. Momentálne je tu asi 17.000 kníh všetkých žánrov. Uvedomujem si, že na veľké investície do kníh momentálne nemáme, no napriek tomu sa náš fond každoročne rozrastá. Je to predovšetkým o ľuďoch. Naše pracovníčky ich práca baví a intenzívne vnímajú aj potreby svojich návštevníkov. Všetky peniaze, ktoré sa vyzbierajú za požičiavanie počas roka, potom investujeme do novej literatúry. Aj ja som odmalička rád čítal, najmä dobrodružné knihy zo série Stopy. Určite si požičiam po rokoch Winnetoua," dodal primátor Hnúšte.