Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Obvinili sme 43 ľudí za daňové podvody, tvrdí prezident PZ Gašpar

Nový šéf Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Finančná správa realizuje množstvo daňových kontrol, polícia vykonala 19 domových prehliadok a prehliadky nebytových priestorov.

Bratislava 25. mája (TASR) - Polícia obvinila 43 členov troch zločineckých skupín, ktoré sa na daňových podvodoch obohatili o viac ako 20.000.368 eur. Sedem osôb, ktoré zastávali v týchto skupinách významnejšie úlohy, je vo vyšetrovacej väzbe. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Podozrivých osôb bolo v tejto kauze viac ako šesťdesiat, medzi obvinenými figurujú aj dvaja občania Českej republiky.

Vyšetrovatelia aktuálne preverujú aj to, či s týmto prípadom nesúvisí nedávny útok na riaditeľa daňového úradu. "K tomu poskytneme informáciu neskôr, je predmetom vyšetrovania, aký mal ten útok motív a aká bola úloha tejto osoby v celom konaní," dodal prezident PZ. Naznačil však, že jedna z obvinených osôb môže mať spojitosť aj s týmto prípadom.

"Obvinenie sa týka troch trestných činov. Najzávažnejší je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ďalej trestný čin neodvedenia dane a poistného. Vrcholoví manažéri jednej zo skupín sú tiež obvinení z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti," uviedol Gašpar s tým, že trestná činnosť bola páchaná v rokoch 2007 - 2010 na území Slovenska, Poľska, Maďarska, Írska, Českej republiky a Lotyšska.

"Vykonávali trestnú činnosť tým spôsobom, že najprv vytvorili rozsiahle siete obchodných spoločností, ktoré neskôr medzi sebou začali vykazovať fiktívne, ale aj reálne obchodné aktivity. Tým, že vyžadovali neoprávnene daň z pridanej hodnoty, prípadne skrátili daňovú povinnosť, spôsobili štátu škodu viac ako 20.000.368 eur," dodal Gašpar.

Prvá skupina podľa neho vznikla v roku 2007, niekedy v polovici roku 2008 začala táto skupina spolupracovať s obdobnou z východného Slovenska a neskôr ďalšou z Bratislavy. Zločinecké skupiny pracovali podľa Gašpara na štyroch úrovniach. Na úrovni vrcholových, výkonných manažérov, nižšou skupinou boli aktívni členovia, ktorí mali za úlohu nájsť biele kone, ktorí boli štatutármi koncových firiem.

"Členovia týchto skupín vytvárali karuselové reťazce, ktoré poznáte pod pojmom karuselový daňový podvod, do ktorých boli zapojené spoločnosti z iných štátov," povedal Gašpar s tým, že obchodovali s investičným zlatom, platinou, masívnymi dubovými podlahami, slnečnicovým olejom, ryžou, cukrom a autosúčiastkami.

Finančná správa ešte v tomto čase realizuje množstvo daňových kontrol, polícia vykonala 19 domových prehliadok a prehliadky nebytových priestorov.

Obvineným hrozia v prípade dokázania viny tresty od päť do dvanásť rokov, obvineným aj z legalizácie príjmov z trestnej činnosti tresty 12 až 20 rokov.