Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Oblasť akreditačných služieb sa na Slovensku upraví

Na archívnej snímke plénum NR SR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tiež sa upravia riadiace orgány SNAS, týka sa to riaditeľa, dozornej rady, ako aj zloženia Slovenskej akreditačnej rady, ktorá je poradným orgánom predsedu úradu.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Oblasť poskytovania akreditačných služieb čakajú zmeny. Parlament schválil vládny návrh zákona o akreditácii orgánov posudzovania zhody z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Upraví sa napríklad pojem akreditačná služba tak, aby bol v súlade so službami ponúkanými Slovenskou akreditačnou službou (SNAS).

Ďalej sa novelou menia ustanovenia týkajúce sa žiadosti o akreditáciu prostredníctvom formulárov zverejnených na webe SNAS. "Dopĺňajú sa jednotlivé záväzné dokumenty vydávané SNAS," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Tiež sa upravia riadiace orgány SNAS, týka sa to riaditeľa, dozornej rady, ako aj zloženia Slovenskej akreditačnej rady, ktorá je poradným orgánom predsedu úradu. "Nakoľko SNAS poskytuje akreditačné služby na základe štátom daných právomocí, je vhodné, aby štát znášal náklady spojené s účasťou Slovenskej republiky v európskych a medzinárodných akreditačných organizáciách, kde je účasť Slovenskej republiky povinná," priblížil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Aktívnou účasťou v týchto inštitúciách sa zvyšuje uznávanie SNAS na európskej a medzinárodnej úrovni. Priamo zo zákona bude tento príspevok štátu prísne limitovaný, aby nemohol byť použitý na iné účely.