Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O slovenské občianstvo prišlo už takmer 300 ľudí

Takmer storočná bývalá učiteľka Helena Tamášová z Rimavskej Soboty čaká na rozhodnutie našich úradov o ponechaní slovenského občianstva, hoci má aj maďarské, o ktoré požiadala vlani v apríli. Ako pre TASR povedala jej dcéra Judita Tamášová-Fehérová, spoliehala sa na slovenskú ústavu, že sa zákon o občianstve zmení a ona bude príslušníčkou oboch štátov. Namiesto toho nasledovala výzva od polície, aby odovzdala slovenské doklady. Foto: TASR/REPROFOTO

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde.

Bratislava 16. júla (TASR) - O slovenské štátne občianstvo prišlo na základe zákona o štátnom občianstve zatiaľ 296 ľudí, z toho 134 mužov a 162 žien. Väčšina z nich (149) stratila slovenské občianstvo kvôli prijatiu českého. TASR to dnes potvrdila Alena Koišová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

O slovenské občianstvo prišli aj osoby, ktoré prijali rakúske občianstvo (37), nemecké (34), maďarské (25), britské (17), holandské (11), americké (10), francúzske, islandské, nórske (všetky po 2), austrálske, belgické, čínske, kanadské, švajčiarske, talianske a ukrajinské (všetky po 1). Slovenské štátne občianstvo nadobudlo za rovnaké obdobie, teda od 17. júla 2010 doteraz, celkom 631 osôb.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v máji 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Na základe Ficovho zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Počas minulej vlády Ivety Radičovej sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. V súčasnosti sa o zmiernenie pokúšajú Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Svoju podobu zákona pripravuje aj ministerstvo vnútra. "Návrh novely zákona o štátnom občianstve predloží ministerstvo vnútra v priebehu druhého polroka 2012," uviedla pre TASR Koišová.

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Plénum ÚS SR prijalo podanie skupiny 30 poslancov na ďalšie konanie. Ich žiadosti na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení zákona o štátnom občianstve však súd nevyhovel.