Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

O situácii na NS SR sa hovoriť nebude, Smer-SD to nepodporil

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Buď pán Štefanko hovorí pravdu a potom sa deje trestná činnosť na NS alebo pravdu nehovorí a v zásade sa dopúšťa trestného činu on, tvrdí Žitňanská.

Bratislava 17. júla (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR o situácii na Najvyššom súde (NS) SR hovoriť nebude. Členovia výboru za vládny Smer-SD dnes totiž nepodporili návrh poslankyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), ktorá chcela o dianí v tejto inštitúcii diskutovať.

"Žiadam, aby sme prizvali pána ministra Tomáša Boreca, predsedu NS Štefana Hrabina aj bývalého sudcu NS Jozefa Štefanka. V krátkom čase sme sa dozvedeli z médií, že Štefanko osem mesiacov nesúdil a táto situácia sa nijako neriešila. Začiatkom júla sme si v Hospodárskych novinách prečítali rozhovor s pánom Štefankom, kde upozorňoval na zmeny senátov, ktoré podľa neho mohli byť účelové a upozorňoval na prvky korupcie na NS," povedala Žitňanská.

Túto situáciu nepovažuje za normálnu. "Nepovažujem za normálne, že nepojednával, nepovažujem za normálny takýto rozhovor v médiách. Preto si myslím, že ústavnoprávny výbor by sa mal týmto zaoberať," odkázala. Jej návrh však podporili vrátane nej len štyria opoziční poslanci, sedem členov výboru za Smer-SD sa zdržalo.

"Ústavnoprávny výbor konzervatívne pristupoval k informáciám s tým, že máme vedomosť, že sa predmetnou vecou zaoberá aj prokuratúra i polícia. Sú tam podané trestné oznámenia a v tomto čase by nebolo dobré zasahovať do nezávislého vyšetrovania polície," vysvetlil hlasovanie poslancov Smeru-SD predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Žitňanská už skôr povedala, že sa tu deje nejaký trestný čin. "Buď pán Štefanko hovorí pravdu a potom sa deje trestná činnosť na NS alebo pravdu nehovorí a v zásade sa dopúšťa trestného činu on," podotkla.

Štefanko pre HN uviedol, že na NS dochádza k účelovým presunom sudcov medzi senátmi, manipulácii so spismi, ovplyvňovaniu rozhodovacej činnosti, ale i korupcii v konkrétnych prípadoch. "Ministerstvo spravodlivosti nevidí dôvod, aby tieto vyhlásenia komentovalo," uviedol pre denník šéf tlačového referátu Pavol Kubík.

Harabin reagoval, že "každý by mal vedieť svoje tvrdenia a obvinenia doložiť". Proti slovám Štefanka sa bránil aj tým, že obchodno-právne kolégium, ktorého bol Štefanko členom, nemá priamo pod dohľadom, pretože sa presťahovalo zo Župného námestia na susedné Námestie SNP.

"Ide o oddelenie, ktoré nesídli v hlavnej budove Najvyššieho súdu SR," odkázal. Šéf kolégia Juraj Seman obvinenia odmietol a podal na Štefanka trestné oznámenie za trestný čin ohovárania a krivého obvinenia.