Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Národný ústav detských chorôb má nové sono

Na snímke sonograf. Foto: TASR/Alexandra Mošková

NÚDCH má nové sono, plánuje vybudovať nové rádiologické oddelenie za 80.000 eur

Bratislava 17. októbra (TASR) – Do Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) pribudol nový sonografický prístroj. Slúžiť by mal na bezpečnejšiu diagnostiku chorôb detských pacientov. Ústav predstavil aj nový projekt rádiologického oddelenia. O plánoch NÚDCH informoval v stredu na tlačovej konferencii jeho generálny riaditeľ Ladislav Kužela.

Kužela nielen poďakoval za nový prístroj, ale hovoril aj o začiatku spolupráce ústavu a organizácie, ktorá jeho kúpu zabezpečila. "Dnešný deň nie je len o darovaní, ale aj o nadviazaní dlhodobejšej spolupráce. Sme veľmi vďační, že náš ústav môže byť jeden z prvých na Slovensku, ktorý tento prístroj vlastní. Je to sonograf, ktorý umožní vyšetrovať tých najkritickejších pacientov," uviedol. Pôjde o pacientov v inkubátore či na operačných sálach, kde majú lekári obmedzený prístup. Zároveň spomenul, že NÚDCH sa bude snažiť zatraktívniť aj prostredie ústavu.

Podľa primára rádiologického oddelenia NÚDCH Dušana Haviara nový ultrazvuk zabezpečí efektívnejší a elegantnejší prístup k pacientom. Zabezpečí jednoduchšie a flexibilnejšie skenovanie pomocou bezkáblových sond, ľahšie sa ovláda, je mobilnejší a prístupnejší, zabezpečuje vynikajúcu kvalitu obrazu a ľahšie sa dezinfikuje. "Sonografické vyšetrenie vieme pacientovi urobiť aj priamo na lôžku. V reálnom čase tak môžeme sledovať napríklad prietokové pomery v tepnách a žilách, či je prítomná trombóza po zavedení centrálnych katétrov, robiť diagnostiku všetkých brušných orgánov či sledovať pohyby črevných slučiek," priblížil Haviar. Taktiež vysvetlil, že výhoda prístroja spočíva v tom, že neškodnou vyšetrovacou metódou nie je lekár limitovaný dávkami žiarenia. To umožňuje sledovať vývoj určitého chorobného procesu.

V rámci celého ústavu lekári urobia ročne viac ako 22.500 ultrazvukových vyšetrení. Generálny riaditeľ NÚDCH preto spomenul, že v rámci návrhu nového vizuálu priestorov bude vyhlásená dizajnérska súťaž, v rámci ktorej mladí výtvarníci z Vysokej školy výtvarných umení vytvoria návrhy podľa vlastných predstáv, prispôsobené potrebám detských pacientov. Nové priestory ambulancie, čakárne a chodieb by mali malých pacientov zbaviť strachu z vyšetrenia a priviesť ich na nové myšlienky, rozvíjať ich fantáziu a navodzovať pocit bezpečia a pohodlia. Projekt financuje Nadácia Volkswagen Slovakia sumou vo výške 80.000 eur a spoločnosť Siemens.